Nieuws - 27 maart 2012

Ooggetuigen over Dijkgraafbrand

Het was een drukte van jewelste rond studentenflat Dijkgraaf nadat daar rond drie uur vanmiddag brand uitbrak. Student Imko Gaastra probeerde de brand te blussen en bewoner Arjan Naber ving het slachtoffer op.

IMG_1179.JPG
De brandweer rukte vanmiddag uit met twee tankauto's, een hoogwerker en 15 man. Er stonden meerdere politiewagens en ambulances en SBS en TV gelderland waren met cameraploegen aanwezig. Ook burgemeester Geert van Rumund was even ter plaatse.
Student Imko Gaastra woont op de 8 e verdieping aan dezelfde kant van de flat waar de brand uitbrak. Hij rook een brandlucht en zag bruine rook, pakte een brandblusser en ging naar de kamer toe. De bewoonster was toen al niet meer aanwezig. Met een vriend waren ze als eerste in de kamer. 'Eerst hebben we de brandblusser gebruikt, maar er was veel rook. Er stond in elk geval een matras in brand, maar misschien wel meer. Ik kon het niet duidelijk zien. Het lukte eerst om de vlammen uit te krijgen en toen was het pikdonker. De ramen waren helemaal beroet en daarom kwam er geen licht meer binnen. Toen gingen de vlammen weer aan, maar het was niet uit te houden van de rook en de hitte.' De jongens waren bang dat de ruit zou springen, maar dat gebeurde niet. Omdat de deur van de afdeling openstond kon het volgens Imko 'lekker doortrekken'.
Arjan Naber woont op de begane grond in Dijkgraaf. 'Ik zat in het nieuwe medisch centrum Kortenoord, toen ik een alarmmelding zag binnenkomen via mijn telefoon. Toen besloot ik om meteen in actie te komen.' Arjan, die EHBO-er is,  spoedde zich naar huis, waar hij op zoek ging naar zijn EHBO-tas. 'Ik heb al mijn huisgenoten naar buiten gestuurd, en ben die tas uiteindelijk vergeten te pakken.' Wel kwam hij de bewoonster van de kamer tegen, die door een vriendin werd ondersteund. 'Om te zeggen dat ze in paniek was, is een understatement. Ze was aan het huilen, en de communicatie ging heel moeilijk. Volgens mij had ze rookvergiftiging, want het piepte bij het ademhalen.' Omroep Gelderland meldt dat het meisje in pyjama was, wat opvallend was omdat de brand om drie uur 's-middags uitbrak. Maar dat weet Arjan niet zeker. 'Ze had iets aan dat op een pyjama leek, maar dat kon net zo goed een huispak zijn geweest.'
Hoe het met het meisje gaat is niet duidelijk. Omroep Gelderland meldt dat ze er beroet uitzag, en een woordvoerder van de brandweer had het over eerstegraads brandwonden. In elk geval is de hele afdeling voorlopig niet bewoonbaar door rook-, hitte- en waterschade. Voor de bewoners wordt een oplossing gezocht.