Student - 24 februari 2011

Wat? Onderzoek naar 'coral spawning'
Waar? Eilandje Koh Tao, Thailand
Waarom? Meewerken aan koraalonderzoek, ­inclusief elke dag duiken
'Nog nooit had ik van het eilandje Koh Tao gehoord, tot een medestudent mij vertelde over het New Heaven Reef Conservation Programme. Dat is een programma waarin studenten uit de hele wereld de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan koraalonderzoek. Na een voorbereiding van ongeveer drie maanden was het zover. Stond ik plotseling zomaar te genieten van de overweldigende rust en de exotische schoonheid van mijn stageplek.
Eerst krijg je een intensieve duikcursus en lesprogramma over de wereld onder water. Dat is nodig omdat  je moet weten hoe je op een veilige en nauwkeurige wijze het koraalonderzoek kunt uitvoeren. Het duiken vond ik helemaal geweldig. Ik had nog geen duikervaring, maar inmiddels kan ik zeggen dat ik de schade aardig heb ingehaald. Door het duiken ging er een nieuwe wereld voor me open. Je maakt echt onvergetelijke momenten mee. Enorme scholen vissen in alle soorten en kleuren en oog in oog staan met een haai!
Ik heb meegewerkt aan een coral spawning project, een onderzoek naar de kunstmatige voortplanting van koraal. Het was intensief en moeilijk werk. Je moest bijvoorbeeld snel paraat zijn om geschikte monsters te nemen als bleek dat de koralen zich aan het voortplanten waren. Een probleem was dat de golfstroom El Niño het zeewater veel te warm maakte voor de koralen. De resultaten werden daardoor helaas onbetrouwbaar.
Daarnaast heb ik meegewerkt aan het 'Save Koh Tao' festival op het eiland, waarmee we de inheemse bevolking en de duiktoeristen informeerden over de achteruitgang van de kwaliteit van het zeewater. Mijn stage is een fantastische leerervaring geweest waar ik nog vaak aan terug denk. Vooral als ik weer merk hoe hectisch het er hier in Nederland allemaal aan toegaat. Dan doe ik mijn ogen dicht en waan ik me weer even in mijn hangmatje, genietend van de rust op het eiland.'