Organisatie - 21 juni 2016

Onzekere toekomst voor Britten op universiteit

1

Het referendum in Groot-Brittannië beheerst het nieuws. Op 23 juni gaan de mensen daar naar de stembus. De Britten die verbonden zijn aan Wageningen UR zijn onzeker over hun toekomst door een mogelijke Brexit.

Het is nog nooit gebeurd dat een land uit de EU is gestapt, we hebben geen idee wat de impact zal zijn.
Rob Smith, Systeembioloog

‘Niemand weet wat er gaat gebeuren als we ervoor kiezen om de EU te verlaten, dat zorgt voor de grootste onzekerheid', zegt Rob Smith. Hij is onderzoeker op het Systems & Synthetic Biology Department op de universiteit en woont en leeft nu 2,5 jaar in Nederland. Hij denkt zelf dat de Britten ervoor zullen kiezen om in de EU te blijven.

‘Het is nu ongeveer fifty-fifty. Maar de mensen die nog niet weten wat ze zullen gaan stemmen, kiezen waarschijnlijk om te blijven. Het is nog nooit gebeurd dat een land uit de EU is gestapt, we hebben geen idee wat de impact zal zijn. Door die onzekerheid gaan mensen voor 'Remain' stemmen zodat alles blijft zoals het nu is. Dat is veilig.’

Rob begon een paar maanden geleden zich echt zorgen te maken toen de polls uitwezen dat het ‘Leave’-kamp meer stemmen voor zich wist te winnen. ‘Ik wil niet dat ik beperkt word door mijn land. Ik wil gaan en staan waar ik kan binnen de EU. Ik heb al via de post gestemd om in de EU te blijven.’

De vrijheid waar Rob het over heeft is ook de reden waarom Keiran Leigh-Moy 'Remain' heeft gestemd. Hij is een student op de Wageningen UR en kan zijn Master hier halen vanwege de EU-regelgeving. Maar voor hem was het een stuk moeilijker om een beslissing te maken. ‘Het is een grote gok wat gaat gebeuren als we zouden vertrekken uit de EU. Ik heb geprobeerd mij erin te verdiepen, maar niemand heeft de feiten.’

Als we de vrijheid om te reizen en werken verliezen zou dat verschrikkelijk zijn.
Kieran Leigh-Moy, Student Nature and Forest Conservation


Hij zat eerst in het 'Leave'-kamp maar werd overgehaald door Yanis Varoufakis, de voormalig Griekse minister van Financiën. ‘Als we de vrijheid om te reizen en werken verliezen zou dat verschrikkelijk zijn. Maar tegelijkertijd ben ik tegen de EU vanwege de bureaucratie en het nepotisme in Brussel. Uiteindelijk heb ik geluisterd naar de mensen die ik respecteer. Varoufakis heeft gezegd dat hij wil dat het Verenigd Koninkrijk in de EU blijft. Dat is de reden waarom ik voor blijven heb gestemd.’

Universiteiten

D
e voorzitters van 96 Britse universiteiten schrijven in een open brief dat Groot-Brittanië in de EU moet blijven.. Ze maken zich ernstig zorgen over een mogelijke Brexit. De academische gemeenschap liet al eerder van zich horen. Een Brexit zou een ramp zijn voor de wetenschap, zeidenfysicus Stephen Hawking en meer dan 150 andere prominente wetenschappers. Ook zouden internationale studenten zich laten afschrikken als Groot-Brittannië de EU zou verlaten.

Re:acties 1

 • Student

  Wat een misleidend artikel.
  Voor de studenten uit Groot-Brittannië aan de wur verandert er helemaal niets.
  De pro-Europa lobby gebruikt ten onrechte het argument dat er zonder de EU geen vrijheid zou zijn van academisch verkeer.
  Noem bijvoorbeeld de Erasmus programma's deze zijn niet gelimiteerd aan landen die EU lidstaat zijn.
  Daarnaast zijn landen instaat om zelf afspraken te maken over visum vrij reizen, daar is de EU helemaal geen 'must' voor.
  Dit referendum draait er nu juist om dat Groot-Brittannië zelf deze afspraken weer kan maken ipv dat ze door het rupsje nooit genoeg alias de EU worden opgelegd.
  U volgt toch ook het nieuws betreffende alle nadelen van een EU zonder binnen grenzen?
  Er wordt niet aan de buitengrens niet gecontroleerd dus iedereen die het voor elkaar kan krijgen om de middellandse zee over te komen kan eenmaal aangekomen doorreizen naar Groot-Brittannië de enige 'hindernis' is Calais nog.
  Of je nu voor of tegen de EU bent verdiep je in de feiten.
  Reageer
  • GT

   Hallo Donald Trump!

   Zeg nou zelf, als alle universiteiten en daarnaast 150 topwetenschappers openlijk aangeven dat het beter is te blijven, dan zouden zij er wel meer verstand van hebben.

   Visumvrij reizen is 1, visum krijgen om hier 4 jaar lang een PhD te doen, PostDoc te zijn, of als je als brit hier nou eenmaal gevestigd bent met een echtgeno(o)t(e) en kinderen, wordt het toch behoorlijk lastig, bureaucratisch en behoorlijk wat rompslomp als GB uit de EU stapt. Dat is wat ze bedoelen met academisch verkeer.

  • Ook student

   Wat een misleidende reactie. Ten eerste gaat het artikel over dat de studenten zich zelf onzeker voelen over hun toekomst, wie ben jij om te zeggen dat dat misleiding is?

   De anti-EU lobby gebruikt ten onrechte het argument dat als GB de EU uit gaat dat ze alle deals die ze wel willen zonder gedoe krijgen, in goed Nederlands heet dat: wel de lusten, niet de lasten, en volgens velen gaat daar dit referendum dan ook over.

   Je voorbeeld van de Erasmusprogramma's gaat ook niet helemaal op, aangezien alleen Erasmus Mundus voor niet-EU (of beter: niet-EFTA landen) mogelijk is, de rest alleen voor EFTA-landen. En dan zelfs een programma als voorbeeld gebruiken wat nota-bene door de Europese Commissie is opgezet?

   En nee, je hebt inderdaad de EU niet per sé nodig om afspraken over visumvrij reizen te maken, maar het maakt het voor een hoop landen wel makkelijker, en een van die eisen is dan ook dat wat voor jou inwoners geldt, voor alle EU-inwoners geldt (uitzonderingen zoals voor nieuwe lidstaten daar gelaten). De Britten willen niet dat (goedkope) Polen en Bulgaren in GB werken, dan nemen ze ze toch niet in dienst? Maarja, dan wordt het werk weer een stuk duurder en meer betalen willen mensen niet.

   Dit referendum gaat erover dat een hoop Britten zich nog steeds een Empire voelen, en verzinnen daar al jarenlang allerlei onzinverhalen voor om zich maar beter te voelen dan het continent (bekijk voor de gein eens de Euro-bløf in een van de afleveringen van QI, waarbij ik trouwens de opmerking moet maken dat ook Stephen Fry voorstander is van de EU).

   Verder lees ik het nieuws inderdaad, en wat ik daar zie is vooral dat mensen het verschil niet zien tussen Schengen en de EU. En als de geschiedenis iets leert is het wel dat mensen toch wel een weg naar binnen vinden, dus zelfs zonder Schengen hebben de grenslanden een probleem; een veel groter probleem zelfs.

   Daarover: Engeland zit niet eens in Schengen, misschien is je het al eens opgevallen dat als je naar Engeland gaat je gewoon je paspoort moet laten zien, dus qua immigratieprobleem veranderd dat ook 0,0, tenzij je strenge grenscontroles wil invoeren maar dat betekend geen EFTA.

   En voor je over Noorwegen of Zwitserland begint, die het 'ook prima doen zonder EU': als EFTA-lid betalen zij ook gewoon EU-contributie en moeten ook vrijwel alle wetgeving invoeren, zonder daar enige stem in te hebben.

   Het zou dit soort discussies makkelijker maken als mensen zich inderdaad eens in de feiten verdiepen.


Re:ageer