Nieuws - 1 maart 2018

Onze steekmug kan het Rift Valley virus overdragen

tekst:
Albert Sikkema

De meest voorkomende muggensoort in Nederland, Culex pipiens, kan het gevaarlijke Rift Valley fever virus overdragen. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research.

© Shutterstock

Het Rift Valley fever virus, dat wordt overgedragen door muggen, leidt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten tot de dood van pasgeboren lammeren en spontane abortus bij drachtige ooien. Mensen krijgen meestal griep van het virus, maar sterven soms ook. Het virus lijkt op te rukken naar Europa en daarom doet het veterinaire instituut van WUR onderzoek naar het virus en zijn verspreiding. Het instituut heeft al vaccins tegen deze dierziekte ontwikkeld.

De virologen van het instituut willen nu weten hoe snel het virus zich in Nederland kan verspreiden bij een denkbeeldige uitbraak. Van eerder onderzoek was al bekend dat de Nederlandse lammeren erg vatbaar zijn voor het virus. Nu blijkt uit experimenten dat de Nederlandse steekmug het virus kan opnemen, vermeerderen en via het speeksel kan doorgeven.

Besmet
De onderzoekers voegden het virus toe aan bloed en boden dat op een kunstmatige manier aan aan de muggen. Daaruit bleek dat de muggen het virus kunnen opnemen. Daarna werden lammeren besmet met het virus in de zwaar beveiligde high containment unit van het instituut en bleek dat de muggen besmet raakten tijdens het voeden op de besmette lammeren. Ook stelden ze vast dat het virus zich vermeerderde in de huid van lammeren nadat deze door besmette muggen werden gebeten.

Het Rift Valley virus behoort tot een groep virussen die nu nog geen probleem zijn in Europa maar die zich opeens kunnen verspreiden. Op die lijst staat ook het zika-virus, het West Nile virus en het Chikungunya-virus.

Lees meer: