Organisatie - 1 januari 1970

‘Onze reputatie is groot hier’

Dr. Peter Zuurbier vertrok begin deze maand naar Latijns Amerika om Wageningen UR daar te vertegenwoordigen. Hij sluit er namens Wageningen International contracten af, waardoor er de komende jaren tientallen buitenlandse promotieonderzoekers naar Wageningen komen. Daarnaast haalt hij als makelaar de banden met Braziliaanse onderzoekers aan.

Vorig jaar sloot Wageningen UR al een overeenkomst met het Braziliaanse ministerie van onderwijs, die daardoor vijftig promotieonderzoeken van Brazilianen in Wageningen gaan betalen. De eerste promovendi zullen in september beginnen. Peter Zuurbier gaat de komende maanden soortgelijke overeenkomsten sluiten in andere Latijns Amerikaanse landen. Hij vertrok begin maart voor zes maanden naar het continent.
In Chili is een overeenkomst in de maak met het ministerie van wetenschap en technologie, voor ongeveer vijftig promovendi van verschillende Chileense universiteiten. In Argentinië tekent Wageningen UR waarschijnlijk deze maand nog een overeenkomst met INTA, de landbouwonderzoeksinstelling van het land. Ook het Argentijnse ministerie van wetenschap en technologie gaat promotieplaatsen betalen. Verder wacht een overeenkomst met de Mexicaanse overheid al een tijdje op ondertekening, voor het opleiden van promovendi in Wageningen.
Vanwaar de grote bereidheid in deze landen om kennis te kopen van Wageningen UR? Zuurbier: ‘De reputatie van Wageningen UR is groot in Latijns Amerika, vanwege onze omvang en vanwege de diepgang van ons onderzoek. Onze reputatie lijkt toe te nemen met de geografische afstand van Wageningen. Verder is het een traditie in Latijns Amerika om promovendi extern op te leiden. En wij bieden de betere instituten daar een kans om zich aan een vooraanstaande universiteit te koppelen en zo kans te maken op meer financiering, bijvoorbeeld ook van de kaderprogramma’s van de Europese Unie.’
Zuurbier is in Brazilië ook makelaar tussen onderzoekers in Latijns Amerika en Wageningen. Brazilië is een ‘agro superpower’ zegt Zuurbier, met grote exportmarkten van soja, rietsuiker, koffie, sinaasappelsap, vlees en kip. Het land heeft ook een sterke kennisinfrastructuur. Wageningen UR werkt al lang samen met Embrapa, het Braziliaanse nationale onderzoeksinstituut voor landbouw en voeding. Alterra gaat bijvoorbeeld dit jaar samen met acht Empraba-onderzoekers werken aan onderzoek naar competing claims. In de Cerrado, de centraal gelegen savanne, heeft bijvoorbeeld een areaal van twaalf keer de grootte van Nederland de bestemming landbouw gekregen door de booming business van de suikerteelt voor biobrandstof. Maar omdat het water er schaars is en de biodiversiteit kwetsbaar, moet daar zorgzaam mee worden omgegaan.
Een ander voorbeeld van samenwerking tussen Embrapa en Wageningen UR is onderzoek naar de genomics van de door ziektes geplaagde banaan. De Braziliaan die dat onderzoek gaat doen, dr. Manuel Souza, gaat ook als makelaar het kantoor van Embrapa in Wageningen UR bemannen. Begin juli betrekt hij naar verwachting zijn kantoor binnen Plant Research International.
Zuurbier gaat zich als gasthoogleraar bedrijfskunde in Sao Paolo tenslotte storten op de biobrandstoffen. Brazilië heeft een areaal ter grootte van Nederland met suikerriet, waar ethanol van gemaakt wordt als brandstof voor auto’s. Bijna drie miljoen auto’s in Brazilië rijden al volledig op biobrandstoffen als bio-ethanol en biodiesel. Met de Rotterdamse haven als belangrijk doorvoerpunt doet Nederland er goed aan deze markt te verkennen, denkt Zuurbier. Hij hoopt met zijn aanwezigheid het gezamenlijke onderzoek van bedrijfskundigen van Wageningen Universiteit en de Universiteit van Sao Paolo te versterken. / JT