Student - 26 november 2015

Onvoorbereid op de Ecuadoriaanse radio

Wie? Lotte Jacobs, masterstudent Applied Communication Science
Wat? Stage bij een nationale campagne voor gezond eten en thesis over verantwoord consumeren
Waar? Quito, Ecuador

‘Ik loop stage bij de Ecuadoriaanse nationale campagne ¡Qué rico es! Comer sano y de mi tierra – Hoe heerlijk is het! Gezond eten en van mijn land. Ik moet af en toe op reis om gegevens te verzamelen en het verschilt erg hoe mensen me dan ontvangen. Tijdens mijn eerste reis was de ontvangst ontzettend hartelijk. Ik mocht vijf nachten bij een familie logeren en de moeder bracht me overal naartoe. Op een gegeven moment werd ik uitgenodigd om bij een lokaal radiostation te komen kijken. Ik ging daar nietsvermoedend heen. Bij aankomst kreeg ik opeens het woord en moest ik mijn mening over genetisch gemodificeerde organismen geven op de radio. Ik sprak tegen die tijd wel wat Spaans, maar op de radio en dan onvoorbereid, dat was wel even spannend.

Lotte Jacobs

De campagne waarvoor ik werk moet Ecuadorianen aanzetten tot gezond eten. De grootste doodsoorzaak in Ecuador is diabetes en het aantal mensen met overgewicht groeit. Jaarlijks geven Ecuadorianen 20 biljoen dollar uit aan voedsel. De hoop is dat de campagne zorgt dat deze geldstroom van industrieel geproduceerd eten naar gezondere en duurzamere producten gaat. Het doel is dat 5 procent van de bevolking, 250.000 families, meedoet aan de campagne en een sneeuwbaleffect inzet.

Mijn dagelijks leven speelt zich af in de hoofdstad Quito. Doordeweeks zit ik op kantoor of werk ik thuis. In de weekenden ga ik graag hardlopen. De Ecuadorianen zijn erg vriendelijk. Het woord “tranquilo”, rustig, gebruiken ze veel. Dit bevordert de sfeer, behalve als je haast hebt of iets geregeld wilt krijgen, dan kan het soms frustraties opleveren.

Lotte Jacobs2

Iets wat ik erg wennen vind, is dat je na acht uur ’s avonds niet op straat kan lopen. Een taxi nemen is ook niet altijd veilig. Het beste is om een taxi via een app te bestellen, zodat alles geregistreerd staat. Op die manier ga ik ’s avonds wel eens met vriendinnetjes eten of borrelen, maar het is toch moelijker en duurder dan even op de fiets stappen en bij iemand langsgaan.

Na mijn stage ga ik onderzoek doen voor mijn thesis. Die zal waarschijnlijk gaan over verantwoord consumeren en hoe verschillende campagnes dit concept gebruiken. Ik kan gelukkig nog een tijd van Ecuador genieten.’