Student - 7 juni 2007

Onverkiesbare D66’er voert hoogste woord

Vertegenwoordigers van PvdA, CDA, VVD en D66 gingen op woensdag 8 november in discussie in de sociëteit van Ceres in Wageningen. Een verkiezingsdebat met gedreven, maar niet altijd even goed ingevoerde kandidaten.

53_nieuws.jpg
Het was studentenvereniging Ceres niet gelukt hooggeplaatste kandidaten van de politieke partijen naar het debat te halen. CDA-kamerlid Marleen de Pater was van de aanwezigen de enige echte kanshebber op een zetel na 22 november. Toch timmerde ook de 23-jarige Erik Veldman, nummer negentien op de D66-lijst, flink aan de weg. De student Geschiedenis uit Leiden had regelmatig het hoogste woord en vocht keer op keer met De Pater om de microfoon. D66 mag dan op één zetel in de peilingen staan, over de belangrijke rol van zijn partij in het volgende kabinet Balkenende raakte Veldman niet uitgepraat.
In de discussie over leerrechten probeerden alle partijen te scoren bij de verenigingsstudenten door te zeggen dat activiteiten naast de studie leerrechten moeten opleveren. ‘Maar er is maar één partij die echt opkomt voor studenten, en dat is D66’, stelde Veldkamp. ‘Door ons is de basisbeurs verhoogd en wij hebben ervoor gezorgd dat de OV-jaarkaart behouden blijft. De andere partijen zeggen: studeer zo snel mogelijk af. D66 zegt: haal zo veel mogelijk uit je studie.’ Veldman had gescoord; het eerste applaus van de avond was voor hem.
Veldman verzette zich ook, net als zijn partijleider Pechtold doet, tegen de toon van het integratiedebat. ‘Een miljoen moslims in Nederland hebben nu het gevoel dat ze hier niet horen.’ Opvallend was dat Wiet de Bruin, nummer 32 van de VVD, toegaf dat de toon van Verdonk niet altijd even goed is geweest. Veldman gelijk geven, deed hij echter niet. ‘Ik geef zelf les op een zwarte school en herken jouw verhaal helemaal niet.’
CDA-politica De Pater kwam met haar optreden nog het dichtst bij Verdonk. ‘Als mensen Nederlander zijn geworden, al dertig jaar hier wonen en nog steeds geen Nederlands spreken, mag je ze dan alsjeblieft dwingen om dat te leren?’ Ook De Bruin gaf aan dat verplichte inburgering goed is, ‘niet voor ons, maar voor hen’. Een politiek incorrecte uitspraak volgens de PvdA, want ‘dat is weer wij en zij’, aldus Keklik Yucel, nummer 49 op de sociaal-democratische lijst.
Gedurende het debat was duidelijk te merken dat er geen ervaren, goedingevoerde politici aan het woord waren. Yucel zorgde voor gefronste wenkbrauwen toen ze beweerde dat de EU ooit gevormd is vanwege gemeenschappelijke waarden die de lidstaten willen uitdragen. VVD’er De Bruin had even een ‘Gonny-momentje’ toen hij de naam van zijn eigen minister Winsemius niet wist en door de andere debaters geholpen moest worden.
Andere aspirant-politici vielen op door een beperkte dossierkennis, met name op ‘Wageningse’ thema’s. Allen gaven aan milieu en natuur belangrijk te vinden, maar op de vraag uit het publiek of er in Nederland nog wel plaats overblijft voor landbouw, kwamen de politici niet verder dan ‘natuur en landbouw moet allebei kunnen’ en ‘we moeten een evenwicht vinden’.
De gespreksleider probeerde de partijen aan het eind van het debat nog een uitspraak te ontlokken over coalitievoorkeuren, maar dat lukte niet. De kandidaten besloten met een eensgezind advies: stem niet strategisch, stem op de partij die je goed vindt. / Koen Moons - Martijn Weterings