Organisatie - 1 januari 1970

Ontwikkelingsstudies meest gewaardeerd

Afgestudeerden Rurale ontwikkelingsstudies, Plantenteeltwetenschappen en Landbouwtechnische wetenschappen waarderen hun studies het meest. Alumni van de studie Plantenveredeling en gewasbescherming zijn het minst enthousiast over hun opleiding.

Dat blijkt uit enquêtes die ir Geert Muggen van de afdeling Onderwijs tussen juni 2003 en maart 2004 hield onder alle 653 pas afgestudeerde Wageningse ingenieurs. De respons lag met 342 ingevulde enquêtes op 54 procent.
De jonge alumni zijn vooral tevreden over de keuzemogelijkheden in de studie: gemiddeld gaven ze hun studie daarvoor een dikke acht. De afgestudeerden Rurale ontwikkelingsstudies en Plantenteeltwetenschappen waardeerden hun studie op dit onderdeel zelfs met een 8,7. De ingenieurs in de Plantenveredeling en gewasbescherming hadden waarschijnlijk minder te kiezen en gaven het laagste cijfer: een 6,8.
De aspecten studiebegeleiding en de samenhang tussen de vakken krijgen beide gemiddeld een zeven. De ontwikkelingsingenieurs waren hier weer het enthousiasts en gaven hun studie hiervoor een acht min en een acht. De afgestudeerden Plantenveredeling en gewasbescherming waardeerden deze onderdelen het laagst, met een 6,6 en een 5,8. De meeste nieuwbakken ingenieurs vinden dat hun opleiding hen niet bijzonder goed voorbereidde op de beroepspraktijk. Gemiddeld vonden ze dat aspect een 6,4 waard, met weinig verschillen tussen de studies.
Uit het onderzoek van Muggen blijkt ook dat de arbeidsmarkt krapper is geworden. In het tijdvak dat Muggen onderzocht had 48 procent van de studenten die naar werk hadden gezocht intussen een baan gevonden. In 1999, de laatste keer dat dit werd onderzocht, had 56 procent van de afgestudeerden bij het afstuderen al een baan. Gemiddeld verdienen afgestudeerden 1931 euro per maand bruto in hun eerste baan. Contacten via stages en afstudeervakken blijken de beste manier om een aanstelling te verkrijgen: 26 procent van de groep is zo aan de bak gekomen. Eén op de vijf jonge ingenieurs vond zijn broodwinning via een vacature op internet. Een meerderheid van 56 procent werkt naar eigen zeggen op wetenschappelijk niveau. De belangrijkste werkgevers zijn universiteiten en adviesbureaus. | G.v.H.