Nieuws - 16 maart 2018

Ontwerp een autonome kas

tekst:
Albert Sikkema

WUR Glastuinbouw zoekt internationale, multidisciplinaire teams die een autonome kas kunnen ontwerpen, een kas die op afstand wordt bestuurd door kunstmatige intelligentie. Op 19 maart is de officiële aftrap van de challenge.

©Shutterstock

De business unit Glastuinbouw van Wageningen Plant Research heeft in Bleiswijk een modern tuinbouwkassencomplex beschikbaar voor vijf internationale teams, die ieder op een oppervlakte van 96 vierkante meter een autonome kas mogen ontwerpen en besturen. ‘In de huidige tuinbouwkassen geven sensoren informatie aan een centrale computer om daarmee klimaat en gewasproductie te besturen. Daarbij vullen de tuinders de te volgen klimaatstrategie in; zij zijn de eigenlijke bestuurders van de kas’, vertelt Erik Toussaint van de Plant Sciences Group. ‘In de autonome kas neemt een computer de beslissingen en is de mens ondersteunend.’ De autonome kas wordt dus bestuurd door artificiële intelligentie.

Jury
WUR gaat vanaf 19 maar maart actief teams uitnodigen, maar deelnemers kunnen zich ook zelf aanmelden bij de organisatoren. Begin juni komt er een pre-challenge waarin de toegelaten teams voor een internationale jury moeten bewijzen wat ze kunnen. De jury selecteert vervolgens de vijf beste teams. Die gaan vanaf begin september groente telen in de autonome kas. Dat wil zeggen: hun computer gaat telen.

Tencent
Een begeleidingsteam van WUR Glastuinbouw zal de teams bijstaan met advies, alle benodigde digitale informatie leveren, waarnemingen doen in de kassen en de teams punten toekennen. Het project wordt gesponsord door de Chinese internetonderneming Tencent, die de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in de voedselproductie wil stimuleren.