Nieuws - 15 mei 2014

Ontvoering in Nigeria

tekst:
Karst Oosterhuis

In het nieuws: In de afgelopen weken werden in het noorden van Nigeria ruim driehonderd schoolmeisjes ontvoerd. De verantwoordelijkheid is opgeëist door Boko Haram, een islamitische terreurorganisatie. Inmiddels heeft die laten weten de meisje te willen ruilen tegen gevangen bendeleden.

Commentaar door Jide Owolodun uit Nigeria, PhD Veterinaire Epidemiologie

‘Natuurlijk is dit niet goed voor de reputatie van mijn land. Continu hoor ik slecht nieuws van vrienden en familie, elke dag heb ik contact met ze. Afgelopen week was er zelfs een bomaan­slag in de hoofdstad, met meerdere slachtoffers tot gevolg. Wanneer ze hiertoe in staat zijn, wat kunnen we dan nog meer verwachten?

De meest ontvoeringen vinden plaats in het noordoosten van het land. In het zuiden zijn mensen over het algemeen beter opgeleid en daar zijn geen religieuze conflicten.De terroristische organisatie die achter deze ellende zit is extreem gevaarlijk. Ze noemen zichzelf Boko Haram, dat betekent letterlijk “westers onderwijs is slecht”. De voornaamste doelstelling van de groep is het islamiseren van het land. Iedereen die daartegen is, wordt beschouwd als de vijand. De ontvoerde tienermeisjes kunnen zowel christen als moslim zijn.  Verschrikkelijk als je erbij nadenkt wat deze mannen mogelijk met de meisjes doen, waaronder waarschijnlijk verkrachting.

Zelf ben ik christen, maar op nog geen twintig kilometer van mijn geboortegrond is een gebied met veel moslims. Tussen beide groepen is een slepend conflict gaande en niemand heeft een idee wanneer er een einde aan komt. In Jos, de voornaamste stad in mijn regio, zijn in afgelopen jaren meer dan twintig kerken aangevallen waarbij ook veel doden zijn gevallen. Om op zondag nog veilig naar de kerk te kunnen gaan, zijn we afhankelijk van wegafzettingen en soldaten.’

Ik vind dat de overheid te weinig doet tegen Boko Haram. Toen de groep een paar jaar geleden opkwam had de overheid hen meteen de kop in moeten drukken. Nu heeft ze inmiddels  te veel macht. De meisjes zijn nu drie weken ontvoerd en nog steeds zijn ze niet gevonden. Het leger of de politie moet ingrijpen, gelukkig hebben de Franse en de Amerikaanse regering al toegezegd te helpen.’