Nieuws - 30 mei 2015

Ontmoetingsplek als verjaardagscadeau

tekst:
Roelof Kleis

Met balen stro, pallets en bamboestokken hebben studenten van Genius Loci een ontmoetingsplek gemaakt op het veld voor Actio. Een cadeautje van de jarige studieclub van landschapsarchitectuur.

Foto's: Aart-Jan van de Glind

Een stiekeme guerilla-actie was de aanvankelijke idee, licht Linde Keip van Genius Loci de actie toe. Om de door velen als saai en kaal ervaren vlaktes op de campus aan te kleden. Maar in de praktijk bleek het toch handiger om een en ander af te stemmen met het Facilitair Bedrijf. En dus rolde er vrijdagavond een keurige actie uit de bus op het toegewezen veldje voor Actio.

Maar voor het zover is moet er natuurlijk wel een ontwerp zijn. In de atelierruimte van landschapsarchitectuur op de vijfde verdieping van Forum, vindt daarom eerst een bliksemsessie ontwerpen plaats. Berrie van Elderen van bureau v-eld leidt een tiental creatieve studenten kundig door het proces. De opdracht is simpel: maak een ontwerp waarin ontmoeting, een geplande doorgangsroute over het veld en de connectie met de vijver een plek krijgen.

landart2.jpg

En dat alles dus met minimale middelen. Om precies te zijn, met 27 pallets, 40 balen stro, 200 bamboestokken van verschillende lengte, vijf meter afzetlint, een stuke zeil en bloemzaad. Drie uur en een paar buiten later is het resultaat daar. Van Elderen is er trots op. ‘Van niets naar een uitgevoerd ontwerp in amper drie uur tijd. Dat is een wereldrecord. Op Oerol doen ze daar drie weken over.’

De ontwerpsessie is een van de jubileumactiviteiten van Genius Loci. De club viert deze week haar vijfde lustrum. Met onder meer serieuze acties als deze, een groot gala woensdag in de Hof van Wageningen en een afsluitend weekeinde Texel. De ontmoetingsplek  voor Actio mag een maand blijven staan.