Student - 12 oktober 2016

'Ontgroeningen gaan ook in Wageningen nog veel te ver'

tekst:
Vincent Koperdraat
23

Ontgroeningen gaan ook in Wageningen nog veel te ver. Dat stellen (aspirant) leden van studentenvereniging KSV Franciscus in De Gelderlander. 'Vooraf wordt gezegd dat het geen ontgroening is, maar op dag één moest je kruipend door het verenigingsgebouw'.

Studentenvereigingen in Wageningen reageerden heel stellig op het moreel appel van rector Arthur Mol: 'Wat in Groningen is gebeurd, zou hier nooit kunnen gebeuren'. De rector magnificus van Wageningen University & Research riep de verenigingen in Wageningen om te stoppen met ontgroeningen. Hij stelde dat er betere manieren bestaan om groepsbinding te creëren.

Die oproep kwam door de ophef die ontstond over ontgroeningsaffaires bij de Groningse studentenvereniging Vindicat. Zo liep een aspirant-lid tijdens de ontgroening hersenletsel op. Ook circuleerde een zogenaamde ‘bangalijst’ met foto’s, adressen en telefoonnummers van 23 vrouwelijke leden wier bedprestaties werden beoordeeld met een sterrensysteem.

Boekje open
Dat soort taferelen kent Wageningen niet. Toch doen (aspirant) leden van vereniging KSV Franciscus nu een boekje open over wantoestanden tijdens de introductie.

In De Gelderlander (€) vertellen studenten Bart van Kessel en Gijs Appels hun verhaal. Appels vond de ontgroening die hij doorliep een vernedering: 'Ze riepen de hele tijd 'op je knieën voor de beulen'. Wel 100 keer. Soms werd je naar voren geroepen om de beulen te vermaken. Deed je dat niet of niet goed genoeg, dan moest je bijvoorbeeld een capsule met visolie doorbijten of azijn drinken'.

Soms werd je naar voren geroepen om de beulen te vermaken. Deed je dat niet of niet goed genoeg, dan moest je bijvoorbeeld een capsule met visolie doorbijten of azijn drinken.

Bart van Kessel vond de vernedering tijdens de 'introductietijd' in 2013 zo groot dat hij besloot te stoppen: 'Ik was naïef. Ze zeiden vooraf dat het geen ontgroening was, maar op de eerste dag moest je op je knieën door door het verenigingsgebouw. Je moest de namen, functies en initialen van commissieleden uit je hoofd leren, terwijl je door het gebouw ging. Had je het fout, dan moest je met je neus tellen hoeveel richels een verwarmingsbuis heeft.'

Gezondheid
Toch zijn er ook tegengeluiden. Zoals die van Mike Luijten. Hij denkt dat er met de ontgroening an sich niet zoveel mis is: 'Wat je als 'klooi' (aspirant-lid) niet ziet, is dat er goed op je gezondheid wordt gelet. Er wordt bijvoorbeeld bijgehouden of iemand last heeft van gewrichten of gezondheid.'

Wat je als 'klooi' (aspirant-lid) niet ziet, is dat er goed op je gezondheid wordt gelet.

Wel denkt Luijten dat er aanpassingen moeten komen: 'Ik heb ook gezien dat mensen aan het huilen waren. Daarnaast is het niet sterk dat als iemand een straf niet wil ondergaan, ze dan het zwakste lid van de groep kiezen om dit wel te doen. Met kleine aanpassingen zou de intro daarom net iets beter worden.'

Klachten
Wageningen University & Research heeft nooit te maken gehad met heftige ontgroeningsaffaires, zei Simon Vink, woordvoerder van de raad van bestuur eerder. ‘Er komen af en toe klachten binnen van buitenstaanders die wat hebben gezien of van ouders.’ Vink zegt dat klachten heel serieus worden genomen en altijd worden besproken met verenigingen. Dit jaar zijn er twee klachten binnengekomen over één incident en zijn met de vereniging besproken. Er worden verder geen mededelingen over gedaan, omdat de klager niet in de openbaarheid wil treden. De betreffende vereniging is volgens Vink te verstaan gegeven dat het consequenties zal hebben als er nog een keer klachten over de introductie binnenkomen, zegt Vink. Welke maatregelen dat zijn, is nog onduidelijk.

Re:acties 23

 • Iemand

  KVS IS GEEN KOOR!!!

  Reageer
 • Almeisan

  Mensen die bij een studentenvereniging zitten kun je gelijk afschrijven. Je weet dan gelijk dat je die personen niet serieus hoeft te nemen.
  Het zijn schaapjes zonder persoonlijkheid die wanhopig ergens bij willen horen. Dit soort mensen moet je nooit in dienst nemen. Onder druk hebben dit soort mensen geen ruggengraat en doen ze gewoon precies wat van ze verwacht wordt, zonder daar over na te denken.
  Ze zullen nooit hun nek uitsteken voor iets of iemand.


  Heel gevaarlijk om dit soort mensen in topfuncties te hebben. Bijvoorbeeld in de politiek of bij banken.

  Reageer
  • GT

   volgens mij mis je iets in je leven..?
   heb je een beetje spijt van je keuzes?

  • ES

   @Almeisan

   Ik zou zelf eerder mensen afschrijven die op deze manier groepen generaliseren.

 • De Argonautika

  Beetje jammer dat al die knorren het verenigingsleven zwart gaan maken. Ik heb vrienden bij KSV die vertelden dat de ontgroening k*t was maar wel te doen, en dat niemand echt heeft geleden. Ik vind KSV zelf maar een beetje plebs maar sta nu zeker achter ze. Vo voor het koor, vo voor de leden.

  Reageer
  • Almeisan

   Ook als de ontgroening 100% geen gevaar voor je gezondheid is, is het gewoon een onzinnige traditie.

   Het is gewoon iets voor conservatieve mensen die nog in de vorige eeuw leven.
   Vernederen is gewoon iets dat je niet meer doet. Je hebt bepaalde normen en waarden in een samenleving nodig. Bij bepaalde normen en waarden krijg je dingen zoals je ziet in het Midden-Oosten, fraude bij VW of bij banken op Wall Street.
   Het vernederen van mensen hoort bij die foute set van normen en waarden. Het is schadelijk voor de maatschappij. Wat denk je dat je hebt aan een PM van bijv de UK die zo gek is dat hij zijn penis in een varkenshoofd stopt? Later is zo iemand de baas van het hele land, en vergokt zijn land voor wat meer macht in het Brexit-referendum (Cameron).

   Je kweekt gewoon verkeerde persoonlijkheidskenmerken. Ook als iemand er altijd fysiek 100% gezond uit komt.

   Denk eerder aan positieve teambuilding als introductie ipv het vernederen van aspirant-leden door ouderejaars alleen maar 'omdat wij als oudere jaars ooit ook vernederd zijn en wij nu aan de buurt zijn om diezelfde macht te voelen'.

  • Wiebe

   Beste Almeisan,

   Probeer je mening eens te onderbouwen. Het is duidelijk dat je een negatieve houding hebt ten opzichte van ontgroeningen. De verbanden die je legt zijn echter erg kort door de bocht. Zo gebruik je vier keer het word "gewoon" in plaats van een degelijke onderbouwing. Ik deed dat zelf ook op de middelbare school, maar heb dit afgeleerd op mijn studentenvereniging. Niet op de ontgroening natuurlijk, daar moet je "gewoon" je mond houden.

 • buitenstaander

  Wat mij opvalt is dat eerstejaars die hun ervaring delen, dat met welgekozen en behoorlijk voorzichtige bewoordingen doen, en gestaafd door feiten. De reacties van verenigingsleden bestaan vooral uit scheldpartijen en ontkenningen. Voor mij als buitenstaander is het wel duidelijk wie er hier gelijk heeft. En dat het dus terecht is dat Resource hier aandacht aan besteedt. Want het gaat wel degelijk om een kennelijk gebrek aan beschaving bij bepaalde groepen hier op de universiteit.

  Reageer
  • Insider

   @ buitenstaander
   Je vormt je mening op basis van een stukje riooljournalistiek.. Oftewel, je kan met geen mogelijkheid zeggen wie hier "gelijk heeft" en wie niet. Hou jezelf hier maar buiten.

  • Wél Lid

   Als je jouw reactie baseert op hetgeen wat zich hier in de reacties afspeelt zou ik bij mezelf even nagaan in hoeverre je kan beweren dat de reacties hieronder van verenigingsleden zijn, of van andere studenten die hun kans schoon zien om het verenigingsleven en al het mooie wat het met zich meebrengt zwart te maken. Want zie dat maar eens te bewijzen.

 • Johan

  Waarom schieten jullie in de verdediging, mensen van de grote verenigingen?

  Reageer
  • Quod licet Iovi

   Waarom altijd die aanval, knorren?

  • logica

   mij lijkt het vanzelfsprekend om mensen aan te spreken op mogelijk onrespectvol gedrag.

 • Bert en Ernie

  Stel: je wilt bij een vereniging dus besluit je de introtijd te doorlopen. Gezellig met een hele meute eerstejaars en een klein legertje leden.

  De touringcar staat klaar, je krijgt leuke kleding, je hoeft niet te koken, slaapt lekker en bent de hele dag in de natuur. Dan staat er als klap op de vuurpijl een leuk animatieteam voor je klaar om je bezig te houden en je leuke feitjes en liedjes te leren!

  En dan ga je daarover klagen. Ondankbaar zeg.

  Reageer
  • Simone

   @ Bert en Ernie,
   De eerste reactie waar ik om kan lachen. Dank daar voor!


   Het studentenleven en de daarbij behorende verenigingen mogen best met een korreltje zout genomen worden.

   Waarom spuien de meeste mensen hun ongezouten, eenzijdige mening, en wordt er niet gewoon eens met elkaar gepraat. Ik hoor de universiteit wel eens zeggen "het dialoog" aan te willen gaan met de gewone burger. Misschien dat de Resource dat dialoog ook kan uitlokken tussen Leden en niet-leden?

 • Bert en Ernie

  Stel: je wilt bij een vereniging dus besluit je de introtijd te doorlopen. Gezellig met een hele meute eerstejaars en een klein legertje leden.

  De touringcar staat klaar, je krijgt leuke kleding, je hoeft niet te koken, slaapt lekker en bent de hele dag in de natuur. Dan staat er als klap op de vuurpijl een leuk animatieteam voor je klaar om je bezig te houden en je leuke feitjes en liedjes te leren!

  En dan ga je daarover klagen. Ondankbaar zeg.

  Reageer
 • Cranebird

  Ik wil mijn Trekker terug!

  Reageer
 • Anoniem persoon met wel zelfrespect

  Ik heb afgelopen jaar twee dagen ontgroening gelopen bij ksv, toen werd het mij toch echt te veel.
  Van begin af aan mochten we met niemand praten en alles doen wat ons gezegd werd. Zo zag ik dat op dag 1 iemand die de namen nog niet goed wist van de trap afgeduwd worden. Ik als naïeveling dacht: dat zal wel perongelijk gegaan zijn.. Echter na herhaaldelijk fysiek contact de rest van de dag en de dag erop volgend wist ik dat het niet perongelijk gegaan was.
  Toen ik op dag twee zag hoe een aantal mede "klooien" mensenpoep moesten eten toen ze door de "beulen" heen aan het praten waren was het voor mij klaar: gestopt met de ontgroening.

  Reageer
  • Aristocrates

   Wat. De. Neuk.

   Ben jij uit een TBS-kliniek ontsnapt of ben je oprecht niet helemaal goed bij je pan? Waar haal je deze klinkklare onzin vandaan? Haal je jouw zelfrespect uit het verzinnen van verhalen over verenigingen om maar trots te mogen zijn op je ego omdat jij, in tegenstelling tot 200 andere studenten, een totaal gebrek aan nuance en relativerend vermogen hebt? Godzijdank stoppen mensen zoals jij met de introductietijd van een vereninging.

  • Pieterbaas

   Dit is complete bullshit

  • haha

   goede pers voor KSV dit!!!

  • versvanderpers

   gewoon naar een krant stappen met dit verhaal, kan KSV de komende 10 jaar introductie vergeten hahaha

  • SjeiSjei

   Ik vind t best wel moeilijk om de troll van de oprechte naïeveling te onderscheiden. Kijk eerst troll, dan heftige reactie van iemand die de troll wou feeden :P dan korte reactie waar t op slaat (als mensen het nog niet door hadden) en dan 2 mensen waarvan ik weer twijfel, geloven zij dit echt?!

  • aristoteles

   dat was ontbijtkoek met water

  • kappen met die onzin

   Oké ik heb nog nooit zoveel onzin in 1 reactie gelezen. Je wordt tijdens deze tijd met geen vinger aangeraakt. Daar naast krijg je prima normaal en genoeg eten. Je bent er duidelijk niet geweest en het is mega kansloos dat je dit zo bedenkt, stoer hoor, anoniempje.

 • SjeiSjei

  Ik wist niet eens dat de Resource echte "journalisten" in dienst heeft. En dan gaan die na in juni van dit jaar aan te komen waaien hier in Wageningen zich bekommeren over het onderdeel studenten. Ik vind het interessant, ik lees de resource voor leuke onderzoeken of om iets te horen wat echt alle studenten aan gaat. Ik wil niet een knip en plak stukje van een ander krant die bovendien al zeer veel fout heeft van iemand die geen student is en bovendien zich korter in dat wereldje bevindt dat bijna heel studerend Wageningen, eerstejaars daargelaten. Oh maar hij heeft tenminste wat ongerelateerde dingen uit andere steden erbij gehaald. Zie je wel hoe goed hij ingeburgerd is in het studenten leven.

  Reageer
  • Aristocrates

   Klopt helemaal, populistische onzin die de Resource hier verkondigt. Jammer dat zelfs de 'krant' van een universiteit zich tot dit Telegraaf-niveau verlaagt.


Re:ageer