Nieuws - 1 januari 1970

Ontdek je plekje op internet

Recreanten kunnen nu op internet hun favoriete landschap in Nederland zoeken via een simpel driestappenplan. Alterra ontwikkelde een digitaal ‘Ontdek je plekje’ dat sinds maandag 6 februari te bezoeken is.

Op de website www.daarmoetikzijn.nl kun je kiezen uit tien soorten landschap, aangeven of je bezienswaardigheden of heuvels wilt, en kiezen hoeveel last je wilt hebben van horizonvervuiling, verkeerslawaai en fietsrecreanten.
Een simpele test is de combinatie van bos en open landbouwgebied, waar veel Nederlanders van houden. Eigenlijk vind je dat alleen in Zuidwest-Friesland. Een ander voorbeeld: je wilt per se op een zondag wandelen in het bos, maar je hebt een hekel aan de kuddes fietsers die dan op de weg zijn. Bijna heel Nederland kleurt rood met plekken waar je niet moet zijn. Blijf vooral weg uit het Gooi, Uitgeest of Hoek van Holland. De enkele plekjes groen, waar je wel moet zijn, liggen bij Ruurlo, Baarle Nassau, in het midden van de Veluwe, op Vlieland, bij Yzendyke in Zeeuws Vlaanderen en bij Zeewolde.
Het rustigste plekje, zonder horizonvervuiling, verkeerslawaai en fietsers ligt volgens de website onder andere op de wadden, al zul je daar in de zomer zeker fietsers tegenkomen. Andere rustige plekjes zijn de wadkust van Friesland en Groningen, het Drents-Friese Wold, de Weerribben en alweer Baarle Nassau. Daar moeten we toch eens heen.
De website is ontwikkeld door drs. Martin Goossen en ing. Henk Meeuwsen van Alterra. 'We hebben zoveel data, en dan is het leuk om er iets persoonlijks van te maken', vertelt Goossen. Anderhalf uur na de opening van de website, afgelopen maandag, zochten al zeventig bezoekers hun favoriete landschap.
De onderzoekers hopen via de bezoekers een enorme databank te krijgen met landschapsvoorkeuren van mensen. Dat is interessant voor recreatieondernemers en mensen die zich bezighouden met landschapsinrichting. / MW