Organisatie - 11 februari 2010

'Onredelijke mensen gaan de wereld redden'

tekst:
Joris Tielens

John Elkington, de Britse goeroe van het maatschappelijk verantwoord ondernemen, was dinsdag 9 februari te gast bij de opening van het nieuwe Centre for Development Innovation (CDI). Daar komen de zestig medewerkers te werken die voorheen bij Wageningen International cursussen gaven en projecten begeleidden in ontwikkelingslanden.

Verhalenverteller Francesco Melita bij de opening van het CDI. Linksvoor staand   directeur Jim Woodhill. Rechts, zittend in de collegebanken, John Elkington en rechts van hem Anne van den Ban.
John Elkington verwacht dat uit de puinhopen van de oude economie een nieuwe feniks zal verrijzen: jonge ondernemers die duurzame bedrijven gaan opzetten die niet alleen winst maken, maar ook sociale ontwikkeling brengen en het milieu verbeteren. Die vooruitgang vraagt volgens Elkington om onredelijke mensen - naar zijn boek The power of unreasonable people.
'De redelijke mens past zichzelf aan aan de wereld. De onredelijke mens blijft proberen om de wereld aan hem aan te passen. Onredelijke mensen zijn waanzinnig ambitieus, worden gedreven door emotie en denken de toekomst te kennen', zei Elkington.
Juist deze mensen moeten volgens hem de veelheid aan mondiale problemen gaan oplossen, zoals gebrek aan schoon drinkwater, klimaatverandering, honger, verlies van biodiversiteit en verzuring van de oceanen. Na het mislukken van de klimaatconferentie in Kopenhagen heeft Elkington weinig fiducie meer in de VN. 'We moeten kijken naar de CEO's in de bestuurskamers van de grote bedrijven, hoe die aankijken tegen deze grote problemen.'
Samenwerking
Jim Woodhill, directeur van het nieuwe Centre for Development Innovation, zei bij de opening dat de mondiale problemen vragen om een andere manier van samenwerken tussen mensen en om een nieuwe, creatieve samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. 'We moeten betere leerlingen worden in een echte lerende samenleving.' Daar kan het CDI volgens hem een rol in spelen. Dat voor de medewerkers van het CDI leren en luisteren belangrijke vaardigheden zijn, werd mooi duidelijk gemaakt door verhalenverteller Francesco Melita. Hij vertelde een verhaal van een witte Wageningse ontwikkelingswerker die door de jaren heen verandert van een betweter in iemand die kan luisteren en die de diversiteit van wat hij ziet kan waarderen.
Naambordjes
Het CDI is de opvolger van het Internationaal Agrarisch Centrum, dat een paar jaar geleden opging in het Capacity Development and Institutional Change Programme bij Wageningen International. Nu gaan de medewerkers van dat programma werken bij het CDI, dat gaat vallen onder de Social Sciences Group. Toch is dit niet alleen het verhangen van naambordjes, stelde Woodhill. 'We gaan meer samenwerken met de sociale wetenschappers. En we zullen meer aan innovatie gaan doen dan voorheen, door mensen bij elkaar te brengen. Bijvoorbeeld Nestlé en ontwikkelingsorganisaties en boeren in Niger om op een duurzame manier gedroogde uien te produceren.'