Organisatie - 19 maart 2020

Online biedt uitkomst: Bachelor Open Dag gaat door

tekst:
Marieke Enter

‘Technisch kan het. Maar qua inhoud: eh… succes!’ Dat was de boodschap die Paul Heijmering (manager Voorlichting & Werving) vorige week kreeg toen hij polste of een online variant op de geplande Bachelor Open Dag haalbaar zou zijn. De organisatie blijkt inderdaad een monsterklus. Maar het gaat lukken!

Topdrukte voor WUR's video-team, hier bezig met de opname van de ouderpresentatie.

De maatregelen om het coronavirus te beteugelen, dreigden ook een streep te zetten door de Bachelor Open Dag van komende zaterdag. ‘Vorige week woensdag kregen we de eerste signalen dat evenementen voor meer dan duizend mensen misschien niet konden doorgaan’, vertelt Heijmering. ‘We zijn meteen gaan nadenken of we studiekiezers een alternatief konden bieden.’ Geïnspireerd door de bijzondere sfeer van de International Open Day die op dat moment plaatsvond, waarbij WUR online in contact stond met zo’n tweeduizend studenten uit allerlei werelddelen en tijdzones, ontstond het idee van een online variant van de Bachelor Open Dag. Dat kan in principe met hetzelfde online platform als bij de International Open Day, verzekerde de leverancier. ‘Maar ze wensten ons vooral héél veel succes met de organisatorische en inhoudelijke kant’, aldus Heijmering.

Vraag niet hoe
Die reactie van de platform-leverancier is wel te verklaren. Voor zo’n online evenement is doorgaans veel meer voorbereidingstijd nodig dan die paar werkdagen die nog restten tot de Open Dag. ‘Zeker omdat er nog helemaal niets lag aan online content of aan online interactie-mogelijkheden met de Open Dag-bezoekers. Dat zou immers allemaal face-to-face op de campus gebeuren.’ En tóch komt er zaterdag een volwaardige Online Open Dag, vertelt Heijmering niet zonder trots. ‘We hebben direct alle opleidingsdirecteuren gebeld dat we hun presentatie op video willen opnemen. En vraag niet hoe, maar dat gaat lukken: zaterdag staan 19 aantrekkelijke opleidingspresentaties klaar die iedereen thuis kan bekijken.’ Ook de interactie is geregeld: thuis en in Orion zitten zaterdag studenten van alle studierichtingen klaar om vragen te beantwoorden via WhatsApp en Instagram Stories, net als de studie-adviseurs en opleidingsdirecteuren. En ja, die zitten op veilige social distance van elkaar. ‘We hebben een soort vlekkenplan gemaakt van alle beschikbare computerruimtes’, aldus Heijmering.

Qua inhoud en levendigheid kan deze Online Open Dag zich meten met de “normale” Open Dagen

Reuring
Het aantal bezoekers van de Online Open Dag vindt Heijmering lastig te voorspellen. ‘Een “gewone” Bachelor Open Dag trekt rond de tweeduizend studiekiezers. Het zou fantastisch zijn als we die nu ook online mogen verwelkomen.’ WUR maakt daarom online en op social media flink reuring over de Online Open Dag, zowel gericht op de studiekiezers zelf als op hun ouders. ‘Zodat ouders hopelijk, als ze zaterdag met hun kind op de bank zitten, een duwtje in de rug geven om de Online Open Dag te bezoeken. Voor de ouders hebben we een sessie van oudervoorlichter Hermien Miltenburg; voor de studiekiezer 19 opleidingspresentaties en leuke video's van studenten over het studentenleven. Qua inhoud en levendigheid kan deze Online Bachelor Open Dag zich meten met “normale” Bachelor Open Dagen’, vindt Heijmering.

Helpen attenderen
Jouw hulp om studiekiezers en ouders te attenderen op de Online Bachelor Open Dag is overigens zeer welkom. Heijmering: ‘Uiteraard heeft WUR daar belang bij, maar het is ook van belang voor de studiekiezers. Het is zonde als ze zouden denken dat onze Open Dag niet doorgaat en daardoor hun studiekeuze uitstellen. Straks staan de eindexamens alweer voor de deur, dus hoe meer studiekiezers zich nú oriënteren, hoe beter – dat is een zorg minder tijdens de examenperiode, die door de corona-situatie toch al meer spanning geeft dan normaal.’ Als je wilt helpen om meer bekendheid te geven aan de Online Bachelor Open Dag, bijvoorbeeld via je social media: je kunt verwijzen naar deze webpagina. Daarnaast vind je op WUR's LinkedIn, Facebook en Instagram diverse berichten die je kunt delen.