Nieuws - 6 april 2017

Ongezouten

Nocturia, ‘s nachts uit bed moeten om te plassen, is een typische oudemensenkwaal. Japanse wetenschappers van de universiteit van Nagasaki hebben een simpele remedie ontdekt: minder zout eten. Dat verlaagt het aantal keren dat je ‘moet’. De oorzaak ligt voor de hand. Van zout eten ga je meer drinken. Laat staan dus die chips. Zoutloos eten is goed voor een rustige (oude) nacht.

Ziek

Mensen die eenzaam zijn, ervaren een simpele verkoudheid heftiger dan anderen. Dat blijkt uit een proef die psychologen van Rice University (VS) uitvoerden. Zij maakten mensen verkouden, sloten hen vijf dagen op in een hotel en bestudeerden het effect. De eenzame mensen – vooraf geïdentificeerd met een test – waren er beduidend slechter aan toe. De conclusie van de onderzoekers: van vrienden word je minder ziek.

Dom (1)

Slimme hommels dragen minder bij aan de voedselvoorziening van de kolonie dan hommels met minder leervermogen. Dat hebben onderzoeker van de universiteit van Guelph (Canada) ontdekt. De verklaring is dat slimme hommels veel energie steken in hun hersentjes. En dat gaat ten koste van het foerageren. Een troostrijke gedachte: domheid kan nuttig zijn.

shutterstock_243255019_hommel.jpg

Dom (2)

Op initiatief van de WUR Council is afgelopen zaterdag betaald parkeren op de campus ingevoerd. Betaald parkeren komt de bereikbaarheid van de campus ten goede. Zaterdag was het 1 april; u snapt ‘m al. De actie moest de WUR-Council als belangenbehartiger van personeel en studenten op de kaart zetten. Benieuwd of dat is gelukt.