Wetenschap - 10 mei 2001

Onderzoeksprof Howard betreurt gebrek aan waardering voor vrouwen

Flora, de godin van de natuur, moet in ere hersteld worden. Vrouwen moeten hun plek terugkrijgen in de wetenschap van de botanie en in de poging biodiversiteit te behouden. Het is tenslotte Flora's erfenis.

Dat is de kern van de inaugurele rede die prof. dr. Patricia Howard-Borjas op 10 mei uitsprak. Ze signaleert een gebrek aan aandacht voor gender issues, de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, en de rol van vrouwen in het behoud van biodiversiteit wereldwijd. Volgens haar - en ze heeft het vooral over ontwikkelingslanden - hebben vrouwen veel kennis van de diversiteit van planten. Omdat ze planten gebruiken in het huishouden, ze in tuinen aan huis kweken, gebruiken voor genezing en zaden verzamelen en kweken. Toch zien onderzoek en beleid die rol van vrouwen vaak over het hoofd.

Om in Wageningen zelf een onderzoeksgroep te behouden waarmee ze deze gender-zaken kan bepleiten, heeft Howard een ware veldslag achter de rug. Hoewel ze een bezwaarprocedure tegen de raad van bestuur won, waardoor ze kon kiezen voor een onderzoekshoogleraarschap, heeft ze geen staf en geen secretariaat gekregen. Wel werken verspreid over andere onderzoeksgroepen vier onderzoeksters aan gender issues, die onderling samenwerken. Howard vindt dat een kans gemist is om vrouwenstudies verder te integreren binnen Wageningen UR. "In instituten als het Institute of Social Studies en de wereldvoedselorganisatie FAO is gender volledig ge?ntegreerd. Dat levert opdrachten op die Wageningen UR nu gaat missen." Toch ziet Howard mogelijkheden voor samenwerking met andere groepen. "Maar erg veel invloed op het beleid kunnen we niet hebben als we geen groep zijn." | J.T.