Nieuws - 12 maart 2012

Onderzoeksprijs naar jonge microbioloog

De WUF-onderzoeksprijs is gewonnen door microbiologie-onderzoeker Stan Brouns. Tijdens de diesviering afgelopen vrijdag kreeg hij een certificaat en een cheque van 2500 euro.

Brouns, inmiddels universitair docent bij Microbiologie, krijgt de prijs voor zijn publicatie ‘Small CRISPR RNAs guide antiviral defense in prokaryotes'. Deze verscheen in 2008 in het tijdschrift Science. Volgens de jury heeft deze er toe geleid dat ‘tekstboeken moeten worden herschreven'. Bovendien leverde de ontdekking een patent op.
In de publicatie beschrijft Brouns een immuunsysteem dat sommige bacteriën gebruiken om zich te verweren tegen virussen. Zij nemen hierbij fragmenten van het erfelijk materiaal op in hun eigen genoom. Opmerkelijk genoeg is de immuniteit hierdoor erfelijk en zijn ook nakomelingen beschermd. Het systeem is daarom interessant om industriële bacteriën weerbaar te maken tegen kostbare besmettingen.
De vierkoppige jury, bestaande onder andere uit rector magnificus Kropff en professor Ton Bisseling, kwam unaniem tot haar besluit. De WUF-onderzoeksprijs wordt één keer in de vier jaar uitgereikt.