Nieuws - 22 maart 2012

Onderzoeks­prijs naar jonge micro­bioloog

Door publicatie moesten 'tekstboeken worden herschreven'. Stan Brouns ontdekte diefstal door bacterie.

De onderzoeksprijs is gewonnen door microbiologie-onderzoeker Stan Brouns. Tijdens de diesviering kreeg hij een certificaat en een cheque van 2500 euro.
Brouns, inmiddels universitair docent bij Microbiologie, krijgt de prijs van het Wagenings universiteitsfonds (WUF) voor zijn publi­catie 'Small CRISPR RNAs guide ­antiviral defense in prokaryotes'. Daarin beschrijft Brouns een immuunsysteem dat sommige bac­teriën gebruiken om zich te ver­weren tegen virussen. Zij nemen hierbij fragmenten van het erfelijk materiaal op in hun eigen genoom. Opmerkelijk genoeg is de immuniteit hierdoor erfelijk en zijn ook nakomelingen beschermd. Het systeem is daarom interessant om industriële bacteriën weerbaar te maken tegen kostbare besmettingen.
Patent
Volgens de jury heeft het artikel, dat in 2008 in Science verscheen, ertoe geleid dat 'tekstboeken moeten worden herschreven'. Bovendien leverde de ontdekking een patent op. De vierkoppige jury, bestaande onder andere uit rector magnificus Kropff en professor Ton Bisseling, kwam unaniem tot haar besluit. De WUF-onderzoeksprijs wordt één keer in de vier jaar uitgereikt.