Nieuws - 13 maart 2008

Onderzoeksprijs naar geneticus

De prijs voor de beste Wageningse wetenschappelijke publicatie is dit jaar toegekend aan geneticus dr. Joost Keurentjes. De geldprijs van 2500 euro is tijdens de viering van de dies natalis op 7 maart uitgereikt door Nettie Buitelaar, bestuurslid van het Wageningen Universiteits Fonds (WUF).

Keurentjes krijgt zijn prijs voor het artikel The genetics of plant metabolism in Nature Genetics, dat deel uitmaakte van het proefschrift waarop hij afgelopen jaar cum laude promoveerde. In het artikel wordt volgens het juryrapport ‘zeer geavanceerde genetica toegepast en gecombineerd met state of the art metabolomics benaderingen’. In ‘perfecte samenwerking’ met collega-onderzoekers wist Keurentjes zo aan te tonen dat twee planten van de modelplant Arabidopsis of zandraket grote verschillen vertonen in de samenstelling van zogenaamde secundaire metabolieten. Van de duizend detecteerbare stoffen in een plant, die mogelijk interessant zijn voor toepassing in de geneesmiddelen- of voedingsindustrie, komt slechts tien procent bij alle soortgenoten voor.
Keurentjes, die nu als postdoc werkt bij het laboratorium voor Erfelijkheidsleer, kreeg ook nog een ‘waarschuwing’ van Buitelaar: ‘De meeste winnaars van de onderzoeksprijs worden hier later hoogleraar.’
De onderzoeksprijs wordt eens in de vier jaar uitgereikt door het WUF, afgewisseld met de Persprijs, de Ondernemersprijs en Outstanding Alumnus Award.