Wetenschap - 30 juni 2015

Onderzoekschool moet vaker internationaal werven

tekst:
Albert Sikkema

Het Wageningen Institute of Animal Sciences (WIAS) biedt een solide training en leidt op tot uitstekende en zelfstandige onderzoekers, maar kan de promovendi vaker internationaal werven om tot een hogere kwaliteit te komen. Dat constateerde de internationale visitatiecommissie op 26 juni.

De commissie was onder de indruk van de maatschappelijke relevantie van het onderzoek. De onderzoekskwaliteit was over het algemeen goed, stelde commissievoorzitter Barbara Cannon. Niet alleen kunnen de dierwetenschappers vaker internationaal adverteren voor hun PhD-posities, constateerde ze, ook is een deel van de onderzoeksgroepen zo druk met het binnenhalen van projecten en onderzoekfinanciering dat de focus op kwaliteit erbij in schiet.

Verder uitte de commissie haar zorg over de levensvatbaarheid van enkele kleine onderzoeksgroepen bij WIAS die sterk afhankelijk zijn van de huidige hoogleraar. Ook was er zorg of de dierwetenschappers hun unieke maar kostbare onderzoeksfaciliteiten kunnen blijven bekostigen. Volgens de commissie moet ‘Zodiac’ publieke en private medefinanciers vinden om de kostbare faciliteiten in de benen te houden.

Cannon vond het lastig om een kwaliteitsoordeel over de onderzoeksgroepen te geven. ‘Naar mijn mening betekent ‘excellent’ dat je een van de weinige topgroepen in de wereld bent op jouw vakgebied. Maar ik begrijp dat de verschillende commissies hier verschillend mee omgaan. Dat helpt ons niet. We willen zorgvuldig zijn, maar we zitten echt in dubio: gaan we heel strikt zijn of niet?’ In augustus, als de commissie met haar rapport komt, zal blijken welke cijfers de leerstoelgroepen krijgen.

Eerdere berichten over onderzoekscholen: