Wetenschap - 8 maart 2001

Onderzoekschool Wias deelt prijzen uit

Onderzoekschool Wias heeft tijdens haar jaarlijkse wetenschapsdag twee onderzoekers onderscheiden. Ana Viveiros ontving een prijs voor de beste poster, Dirk-Jan de Koning voor het beste wetenschappelijke artikel.

Op de poster van Viveiros zwemt een grote Afrikaanse zeewolf door de tekst. Deze vis doet het goed in gevangenschap. Een probleem is echter dat het mannetje in gevangenschap geen zaad produceert. Vermeerdering vindt nu plaats door het mannetje te doden en het zaad over de eieren te verspreiden. Viveiros vermoedde dat een speciaal orgaan, de zaadblaas de zaadkanaaltjes verstopt. Met hormoon methyltestosteron kreeg zij het voor elkaar de ontwikkeling van de zaadblaas tegen te houden. Daarmee legt Viveiros de weg open naar een diervriendelijkere manier van vermeerdering.

Het onderzoek van De Koning liet zien dat een flink aantal erfelijke eigenschappen van varkens overge?rfd wordt uitsluitend via de vader of de moeder. Zo is te fokken met een vet varken zonder dat de biggen zelf vet worden. | L.N.