Wetenschap - 1 januari 1970

Onderzoekers verpakken moleculen met gom en eiwit

Onderzoekers verpakken moleculen met gom en eiwit

Onderzoekers verpakken moleculen met gom en eiwit


Al rond 1930 ontdekten technologen dat ze minuscule druppeltjes olie,
waarin ze stoffen hadden opgelost, konden verpakken met Arabische gom en
gelatine. Samen met onderzoekers van het voedingsonderzoekinstituut Nizo en
de Universiteit van Utrecht proberen Wageningse wetenschappers die
technologie op een hoger plan te krijgen.

In het wetenschappelijk tijdschrift Biomacromolecules van maart beschrijven
de onderzoekers het gedrag van een nieuw complex van moleculen, waarmee
fabrikanten oliedruppeltjes kunnen inpakken. Het complex is gemaakt
Arabische gom en een eiwitmengsel dat overblijft bij de bereiding van kaas.
,,In de olie kunnen fabrikanten van levensmiddelen vluchtige smaakstoffen
oplossen’’, zegt dr Renko de Vries van de leerstoelgroep Fysische chemie en
kolloïdkunde. ,,Maar je kunt de techniek natuurlijk ook gebruiken voor
andere moleculen, met farmacologische en biomedische doeleinden.’’
Bijzondere eigenschappen heeft de nieuwe methode, waar Nizo patent op heeft
aangevraagd, niet. ,,Dit soort systemen kun je altijd maar onder een
beperkt aantal omstandigheden gebruiken’’, zegt De Vries. ,,Daarom willen
we er zoveel mogelijk hebben.’’ |
W.K.

Re:ageer