Wetenschap
Nieuws

Onderzoekers maken bijzondere afscheidsfoto’s van de Dreijen

Onderzoekers van de leerstoelgroep Bionanotechnologie hebben de Dreijen uniek in beeld gebracht. Met een fotografische techniek laten ze zien hoe de zon gedurende 50 dagen steeds hoger aan de hemel komt te staan.
Rob Ramaker

Foto: Vittorio Saggiomo, Sander Baas, Jan Bart ten Hove

In de jongste Resource staat de redactie al met een fotoserie stil bij de leegstaande gebouwen van de Dreijen. Vanaf september vindt er weliswaar nog onderwijs plaats, maar de laatste wetenschappers vertrekken binnenkort. Bovendien gaat het Biotechnion tegen de vlakte.

Ook universitair docent Vittorio Saggiomo plus Sander Baas en Jan Bart ten Hove brachten een fotografisch eerbetoon aan de Dreijen met de zogeheten solargrafie.

Saggiomo legt graag uit hoe het werkt: je neemt een bierblikje waarin je lichtgevoelig papier legt. Vervolgens prik je er een gaatje in, en legt het ergens een aantal maanden neer. Het geheel werkt dan als een gaatjescamera, die geen lens gebruikt. Daarna kun je met een scanner het negatief omzetten in dit type beelden.

De resulterende foto’s riepen bij de onderzoekers overigens ook nog wetenschappelijke vragen op. Waarom leveren zwartwitfilms bijvoorbeeld toch kleurige beelden op? Saggiomo vermoedt dat dit komt doordat het ingrediënt zilvernitraat kleurt na lange blootstelling. Hij onderzoekt nu of dat klopt.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.