Nieuws - 27 maart 2014

Onderzoekers geven flitspresentaties

tekst:
Rob Ramaker

Drie minuten om het publiek te inspireren met je onderzoek. Voor die uitdaging stonden in Impulse vanmiddag 25 jonge wetenschappers.

Zij deden mee aan de eerste Nederlandse editie van Famelab. Deze van oorsprong Engelse presentatiecompetitie helpt wetenschappers hun werk te populariseren.

Famelab onderwerpt deelnemers aan een scherp format. Zo worden alle praatjes na 3 minuten ruw afgekapt met een toeter en mogen onderzoekers geen powerpoint gebruiken. Vandaag kreeg iedereen jury-feedback over zijn prestaties op de drie C’s: helderheid (clarity), inhoud (content) en charisma. Verder vroeg de jury zich – heel Wagenings – vaak af wat het publiek praktisch opschiet met de praatjes.

Een van de deelnemers was Florine Duval, PhD-studente bij Organische chemie. Zij legde eenvoudig en zonder jargon uit hoe een zwangerschapstest werkt. Zo gebruikte ze flesjes met daaraan opgeblazen ballonnen om te verbeelden hoe antilichamen zich binden aan een stofje dat alleen voorkomt in de urine van zwangere vrouwen. De jury, bestaande uit een journalist, voorlichter en decaan Johan van Arendonk, kon haar creativiteit wel waarderen. Al hadden ze liever gezien dat Duval zich concentreerde op haar eigen onderzoek.

Hoewel Duval tevreden was over haar presentatie viel ze uiteindelijk buiten de prijzen. Lenny de Jaeger (WU), Padraic Flood (WU) en Pieter Thyssen (Leuven) gaan door naar de Benelux-finale op 22 mei in Amsterdam. Ake Nauta (WU) is reserve. In Amsterdam ontmoetten zij de winnaars van voorrondes in Groningen en Brussel. De uitblinker van de finale mag presenteren op een wetenschapsfestival in Cheltenham.

Wageningen Universiteit leverde vandaag de helft van de deelnemers. Verder kwamen er ook onderzoekers uit Nijmegen, Leuven en Amsterdam. Zij praatten over een enorme waaier aan onderwerpen, variërend van boeren-apps tot neerslagpatronen en kwantummechanica tot hybride muizen.