Organisatie - 1 januari 1970

Onderzoekers ATV halen voor miljoenen aan werk binnen

“Ik kan niet wachten tot de eerste Wb van augustus”, zei dr Kees de Gooyer enkele weken eerder. “Met al dat goede nieuws.” De directeur van de kenniseenheid Agrotechnologie en Voeding heeft als één van de eersten in Wageningen UR vernomen welke goede berichten gedurende de zomer op de bureau’s van medewerkers van zijn kenniseenheid neerdwarrelden.

Zo heeft dr Han Zuilhof van Organische chemie een uitstekende zomer gehad. “Ik kreeg het nieuws vlak voordat ik op vakantie ging”, zegt de onderzoeker. “Ik heb een geweldige tijd gehad. Toen ik weer op mijn werk verscheen, zat mijn mailbox vol felicitaties.” Zuilhof heeft via Nanoned, een overheidsfonds dat de ontwikkeling van nanotechnologie moet stimuleren, ruim drie miljoen euro in de wacht gesleept voor aio’s en apparatuur. De aio’s gaan werken aan manieren om suikers aan chips te plakken. “De structuren van suikers kunnen antilichamen of andere stoffen herkennen”, zegt Zuilhof. “Je kunt dat principe gebruiken om sensoren te maken.”
Het geld voor apparatuur wil Zuilhof samen met de leerstoelgroep Plantencelbiologie onder meer besteden aan een X-ray fotoelectron spectroscoop, een apparaat dat in Wageningen nog niet voorhanden is. “Het is een apparaat dat vertelt uit welke atomen oppervlakten bestaan”, zegt hij. “Het apparaat kijkt twintig atomen diep. We denken dat het een waardevolle aanvulling op het Wageningse instrumentarium is.”
Ook de groep van prof. Martien Cohen Stuart, de leerstoelgroep Fysische chemie, is dankzij Nanoned een aio rijker. Leuk natuurlijk, maar de hoogleraar staat er liever niet al te lang bij stil. “Ik heb het liever over de TOP-subsidie die we van NWO hebben gekregen”, zegt hij. “Die is echt behoorlijk exclusief. NWO heeft aan twaalf groepen een half miljoen uitgekeerd, en daar zitten wij bij. Als ik dan kijk wie er nog meer geluk hebben gehad, dan zie ik grote namen. Het voelt goed om daar bij te staan.”
Cohen Stuart weet nog niet precies hoe hij het geld gaat besteden. NWO laat de ontvangers van een TOP daar vrij in. Wel kan de hoogleraar zeggen dat hij gaat proberen om een makkelijker manier te vinden om moleculaire constructies te bouwen. “We gaan bestuderen hoe we grote moleculen kunnen bouwen van andere moleculen die een elektrische lading hebben. Je moet het zo voor je zien: het ene molecuul heeft een stukje dat positief is geladen, het andere een stukje dat negatief is geladen. Die twee stukken zoeken elkaar op en gaan aan elkaar vast zitten.” Het project moet, behalve in fundamentele kennis, uitmonden in een methode om nanoconstructies te maken die aantrekkelijker is voor de industrie.
Niet alleen de universiteit scoorde. A&F haalde voor een half miljoen aan projecten binnen via het Dutch Polymer Institute (DPI), een technologisch topinstituut dat met steun van de Nederlandse overheid, universiteiten en bedrijven werkt aan nieuwe kunststoffen. In die projecten onderzoekt A&F of de industrie met biomaterialen of biotechnologie schoner kan produceren of volkomen nieuwe kunststoffen kan maken.
In de nabije toekomst wordt de participatie van A&F binnen het DPI misschien nog groter, zegt ir Robert van Tuil van A&F. “Het DPI gaat zich meer bezig houden met geavanceerde materialen. Dan kun je denken aan intelligente beschermlaagjes die zichzelf na beschadiging repareren, of andere eigenschappen die je bij organismen in de natuur vindt. Voor het DPI organiseert A&F daar dit najaar een workshop over.”
Op een paar steenworpen afstand van het kantoor van Van Tuil werkt dr Ilja Arts. De aan Rikilt en Humane Voeding verbonden onderzoeker was één van de drie Wageningers die van NWO een Veni-beurs kreeg. De Veni-beurs bedraagt twee ton en is bestemd voor jonge onderzoekers die drie jaar de kans krijgen om hun eigen onderzoek te doen. Arts’ onderwerp is de flavonoïdenparadox.
“Flavonoïden zitten in groenten en fruit”, zegt Arts. “We denken dat dankzij die stoffen mensen die veel groenten en fruit eten gezonder zijn, maar volgens studies in laboratoria kan dat niet. Het lichaam zet ze vrijwel direct om in een stof die niets meer doet. Ik ga onderzoeken of het lichaam een manier heeft om de afgewerkte flavonoïden te hergebruiken.”
Directeur De Gooijer heeft dus alle reden om blij te zijn met al dat geld dat binnenstroomt. Toch? Nou nee. “Lieverd”, verzucht de topman. “Het geld is leuk, maar bijzaak. Dit is een stuk erkenning. En dat is belangrijk.” | W.K.