Wetenschap - 13 november 2014

Onderzoeker volgt het geld

tekst:
Rob Ramaker

De ruimte voor fundamenteel onderzoek staat onder druk in Wageningen, meldt het journalistieke platform Follow the Money. Wageningse hoogleraren bevestigen dat beeld, maar creatieve onderzoekers vinden altijd weer nieuwe mogelijkheden.


Voor zo’n 60 procent van de Wageningse hoogleraren bepaalt de financierbaarheid welke onderwerpen zij gaan onderzoeken. Dit bleek vorige week uit een enquête van journalistiek platform Follow the Money. Die schreef 180 Wageningse hoogleraren aan waarvan er 46 reageerden. Externe financiers worden steeds belangrijker, aldus het platform, en financiers vragen steeds vaker om onderzoek dat op korte termijn zijn nut bewijst.

Het is een herkenbaar beeld, blijkt tijdens een kleine rondgang van Resource. ‘Er is absoluut te weinig ruimte voor zelfgestuurd fundamenteel onderzoek’, zegt Cees Leeuwis, hoogleraar Knowledge, technology and innovation. Ook Bart Thomma, hoogleraar Fytopathologie, maakt zich zorgen. ‘Het is goed dat je mensen moet overtuigen van je ideeën, maar we slaan nu door.’ Thomma heeft de rol van bedrijven en ‘nut’ gestaag zien groeien, zelfs in het fundamenteel onderzoek.

Toch vinden de Wageningse hoogleraren dat zo’n enquête-uitkomst veel nuance mist. Nog steeds laten financiers als NWO en de EU een hoop ruimte voor eigen ideeën. En sommige onderzoekers draaien het om: Bedenk eerst een idee en zoek daar een financier bij. Thomma: ‘Je moet niet lijdzaam toezien, maar de boer op.’

Meer lezen hoe de WUR denkt over de toekomst van fundamenteel onderzoek? Pak Resource nummer 7 uit de bakken.