Wetenschap - 5 december 2002
Onderzoek naar ziekteverwekkers in groenten en fruit van start
Onderzoek naar ziekteverwekkers in groenten en fruit van start
Groenten en fruit kunnen besmet raken met voor de mens gevaarlijke ziektekiemen door het gebruik van dierlijke mest. Of dit werkelijk gebeurt en hoe vaak is niet bekend. Ook is onduidelijk of de gangbare landbouw meer of minder last heeft van ziekteverwekkers dan de biologische landbouw. Enerzijds is die kans in de biologische landbouw groter omdat die meer gebruik maakt van dierlijke mest. Anderzijds is ook de gangbare landbouw niet vrij van ziekteverwekkers omdat chemische ontsmettingsmiddelen ze niet allemaal kunnen doden.Bovendien zou het groter aantal soorten microben in biologische gronden juist de schadelijke ziektekiemen kunnen onderdrukken. Het onderzoek moet hier antwoord op geven.
Biologische bedrijfssystemen gaat na wat de overleving en de kolonisatie van ziektekiemen be?nvloedt. Daarnaast ontwikkelt Plant Research International DNA-technieken om ziektekiemen als E. coli en Salmonella in complexe substraten als mest en compost te detecteren.
Aan het eind van het project hopen de onderzoekers methoden te hebben om ziekteverwekkers te elimineren voordat ze in de voedselketen terechtkomen. Ook willen ze komen tot protocollen voor de verwerking van verse groenten. | L.N.