Nieuws - 31 januari 2008

Onderzoek naar verslavingsprogramma

Wat voor effect heeft een televisieprogramma over verslaving op de kijker? En helpt zo’n programma om mensen van drank en drugs af te houden? Die vragen gaat dr. Reint Jan Renes van de sectie Communicatiewetenschap beantwoorden naar aanleiding van een nieuwe tv-serie van de VPRO. Renes komt zelf ook op tv, in het programma Hart en Ziel van de NCRV en de Volkskrant.

1804_nieuws.jpg
De sociaal-psycholoog onderzocht eerder al het effect van zogenaamd ‘information-entertainment’. Dat zijn televisieprogramma’s die proberen kijkers te trekken met amusement en tegelijkertijd een boodschap overbrengen. In veel tv-programma’s zit tegenwoordig een informatief element, zegt Renes, waarvoor de makers overheidssubsidie krijgen.
Uit onderzoek naar het programma ‘Voor dik en dun’ concludeerde Renes dat er teveel nadruk werd gelegd op informatie over overgewicht, en dat het programma daardoor niet leuk genoeg was voor de grote massa.
De VPRO gaat proberen om het beter te doen met het programma Roes, dat vanaf 12 februari wordt uitgezonden. In de serie vertellen mensen over hun ervaringen met alcohol en drugs. De VPRO heeft het grondig aangepakt, want behalve Renes en zijn collega drs. Ellen Eiling, onderzoeken en begeleiden ook mensen van de Rijksvoorlichtingsdienst en het Trimbosinstituut het programma. Wat Renes interesseert is niet alleen het effect van het programma op ideeën over drugsgebruik, maar vooral wat information-entertainment tot een succes maakt.
Blijft hij bij Roes nog op de achtergrond, bij het NCRV-programma Hart en Ziel maakt Renes zijn debuut als televisiepersoonlijkheid. In dit tv-vervolg op het gelijknamige Volkskrantkatern, zal Renes actuele zaken becommentariëren vanuit sociaal-psychologisch perspectief. ‘Het is semi-live; de opnames zijn op donderdag en de uitzending op zaterdag. Dus ik weet nog niet precies waar het over gaat. Maar bijvoorbeeld over dierenactivisme of de verjaardag van de koningin. En ik ga in ieder geval iets zeggen over het nieuwe boek van Martijn Katan over gezondheid.’ De eerste uitzending is zaterdagavond 2 februari om zeven uur op Nederland 2.