Wetenschap - 1 januari 1970

Onderzoek naar gezonde kaas

Onderzoek naar gezonde kaas

Onderzoek naar gezonde kaas


Hoe behoud je in de winter de voor koeien gezonde effecten van vers gras?
Dat is de centrale vraag van nieuw onderzoek van Wageningen UR en
graszaadproducent Barenbrug, diervoederfabrikant De Heus Brokking Koudijs,
kaasproducent Cono Kaasmakers en Nizo food research.

Melk van koeien die in de wei vers gras eten is gezonder dan melk van
koeien in de stal die voornamelijk ingekuild voer krijgen, ontdekte de
onderzoeksgroep van dr Anjo Elgersma van de leerstoelgroep Gewas- en
onkruidecologie, prof Seerp Tamminga van de leerstoelgroep Diervoeding en
Nizo food research. Grasmelk bevat een hoog gehalte aan 'goede' meervoudig
onverzadigde vetzuren, waaronder geconjugeerde linolzuren (CLA's). Zodra de
koeien niet meer zelf grazen maar ingekuild voer eten gaat het gehalte aan
goede vetzuren omlaag. Ook goede kaasmakers weten dat er een verschil is
tussen graskaas en stalkaas. De kaas van melk van koeien die voor het eerst
in het voorjaar naar buiten gaan smaakt het allerlekkerst, zeggen de
kenners.
Cono wil de kwaliteit van de kaas in de winter verbeteren. Elgersma en haar
collega's verwachten dat vooral linoleenzuur in het voer hierin een rol kan
spelen. Het onderzoek spitst zich toe op de mogelijkheden om via
grassamenstelling, inkuilmethoden en de samenstelling van het krachtvoer
het gehalte linoleenzuur hoog te houden.
De Stichting Agro Keten Kennis faciliteert het tweejarige onderzoek. In
totaal gaat er 500.000 euro in om, waarvan de helft ingebracht wordt door
het bedrijfsleven. Naast geld brengen zij ook een bijdrage in natura, zoals
de aanleg van proefvelden, de levering van voer en het ophalen en verwerken
van melk. | L.N.

Re:ageer