Nieuws - 18 oktober 2007

‘Onderzoek hoe gezond zuivel is’

Melk is onmiskenbaar gezond, luidde de kop boven het persbericht dat Wageningen Universiteit op donderdag 11 oktober verspreidde over de inaugurele rede van prof. Toon van Hooijdonk, bijzonder hoogleraar Zuivelkunde. Toch pleit hij voor een breed onderzoek naar de bijdrage van zuivel aan de gezondheid.

1430_nieuws.jpg
Van Hooijdonk zei bij zijn aantreden dat er aanwijzingen zijn dat bepaalde verzadigde vetzuren in melkvet negatieve gezondheidseffecten hebben. Dat komt echter nooit in een epidemiologisch onderzoek naar voren. Misschien nemen andere componenten in melk die negatieve effecten weg, zegt Van Hooijdonk, of is het consumptiepatroon van mensen die veel melk drinken over de hele breedte wel gezonder.
In zijn rede pleitte Van Hooijdonk daarom voor een grootscheeps onderzoek naar de gezondheidseffecten van melk, zoals het RIVM dat ook gedaan heeft naar fruit en groenten. ‘Ik heb daar met het RIVM over gesproken. De Nederlandse zuivelindustrie zou daar wel geld in willen stoppen. Alleen doet het RIVM normaliter geen onderzoek in opdracht van de industrie. We zoeken nog naar een oplossing’, aldus Van Hooijdonk.
Je kunt je overigens afvragen of de hoogleraar een onbevooroordeelde mening over melk kan hebben. Van Hooijdonks leerstoel wordt gefinancierd door de zuivelindustrie, en hij is zelf directeur onderzoek van zuivelbedrijf Campina. ‘Die vraag krijg ik vaker voorgelegd’, zegt Van Hooijdonk lachend. ‘Maar ik probeer wat ik beweer wetenschappelijk te onderbouwen. Het is echter niet onlogisch dat melk gezond is. Het is ten slotte bedoeld voor het nageslacht van de koe, en die moet toch de juiste voedingsstoffen krijgen. Er zijn weinig andere voedingsmiddelen met dezelfde nutriëntendichtheid.’
De hoogleraar vindt verder dat in de communicatie over voeding veel meer gezegd moet worden over wat de mensen wél moeten eten. ‘Mensen horen van zoveel dingen dat ze die niet moeten eten, dat ze niet meer weten wat ze wél kunnen consumeren.’