Nieuws - 3 januari 2017

Onderwijspremie voor medewerker instituut

tekst:
Albert Sikkema

Medewerkers van Wageningen Research kunnen dit jaar makkelijker hun expertise inzetten in het Wageningse onderwijs. Door hun hoge tarieven zijn ze te duur voor het onderwijs. Een nieuw vereveningsfonds compenseert dit tariefverschil.

<foto: WUR>

Instituutsmedewerkers kunnen vanaf januari 2017 een aanvraag doen bij het fonds. Daarvoor stelt de raad van bestuur 250.000 euro per jaar beschikbaar. Het vereveningsfonds faciliteert de samenwerking tussen Wageningen Research en het universitaire onderwijs en draagt zo bij aan One Wageningen, aldus het bestuur.

Nu is het inhuren van medewerkers van Wageningen Research in het onderwijs lastig. Ze moeten namelijk een integraal uurtarief in rekening brengen dat hoger is dan de onderwijsvergoeding. Het vereveningsfonds compenseert dat tariefverschil. Voorwaarde is wel dat instituutsmedewerkers niet langer dan drie maanden onderwijs geven. Voor inhuur voor langere tijd zijn andere regelingen voorhanden, zegt het onderwijsinstituut. Hoogleraren kunnen een aanvraag doen.

Het vereveningsfonds is een uitvloeisel van de toer van de raad van bestuur langs de kenniseenheden voor het opstellen van een nieuwe strategie in 2014. Toen gaven DLO-medewerkers aan dat ze geen onderwijs konden geven aan de WUR door interne barrières.