Nieuws - 25 november 2010

Onderwijsmaatregelen: slechtst denkbare scenario

De bezuinigingsplannen voor het hoger onderwijs pakken nog slechter uit dan gedacht: al vanaf september gaat het collegegeld voor langstudeerders omhoog. Daarnaast is de uitloop maximaal een jaar.

Dat meldt de NOS op basis van een uitgelekte notitie van het ministerie van OC en W. Tot nu toe was onduidelijk welke impact de aanpak van langstudeerders zou krijgen omdat belangrijke onderdelen nog moesten worden ingevuld. Wanneer de maatregel in zou gaan bijvoorbeeld. Maar ook: wat is de maximale uitloopperiode? En wie gelden er als uitzondering? De notitie maakt duidelijk dat in alle gevallen het kwartje voor studenten de verkeerde kant op valt.

Zo meenden sommigen bijvoorbeeld dat de bachelor en master aparte diploma's zijn, en dat studenten in beide studiefasen een jaar konden uitlopen. Maar staatssecretaris Zijlstra ziet de twee diploma's als een geheel: universitaire studenten mogen dus echt maximaal een jaar uitlopen. Ook blijkt hij voor de snelst mogelijke ingangsdatum gekozen te hebben: volgend collegejaar. De huidige generatie studenten die in alle onschuld een jaar verloren hebben met bijvoorbeeld bestuurswerk, zijn daarmee de eerste slachtoffers van de maatregel. Uitzonderingen wil Zijlstra ook niet maken. Tijd verloren met ziekte of bestuurswerk? Sorry.

Voor de universiteiten heeft de NOS soortgelijk slecht  nieuws. Ook zij worden al vanaf volgend collegejaar gekort op de rijksbijdrage voor langstudeerders. Elke langstudeerder kost de instelling straks 3000 euro per jaar.
 
Wil je vast weten hoeveel geld je kwijt bent door studievertraging? Op de site van Veste kun je dat berekenen.