Organisatie - 23 maart 2017

Onderwijsdirecteur: avondcolleges onontkoombaar

tekst:
Linda van der Nat
12

Door de onstuimige groei van het aantal Wageningse studenten zal een zekere vorm van avondonderwijs noodzakelijk zijn. Dit zegt scheidend directeur van het Onderwijsinstituut Tiny van Boekel in een interview met Resource. Van Boekel gaat dit jaar met pensioen.

Foto: Sven Menschel

‘Het is niet de meest prettige maatregel’, erkent de Onderwijsdirecteur, dus hij snapt het verzet wel. ‘Maar ik denk dat een zekere vorm van avondonderwijs onontkoombaar zal zijn.’ Het enige alternatief volgens Van Boekel is het bouwen van een nieuw onderwijsgebouw en het geld daarvoor gaat ten koste van onderwijs. ‘Dan zou ik liever wat van de avond benutten en de bestaande gebouwen beter gebruiken.’ Overigens denkt Van Boekel ook dat de onderwijsruimtes overdag beter benut kunnen worden. ‘Docenten zijn zich er inmiddels meer van bewust dat ze geen ruimtes moeten claimen die ze niet nodig hebben.'

Van Boekel maakt zich geen zorgen over het gebrek aan concentratie bij studenten die les hebben in de avonduren. ‘De examenresultaten zijn niet minder, dus wat dat betreft is er geen reden tot ongerustheid. Ik denk ook dat het een beetje koudwatervrees is. Buitenlandse studenten hebben veel minder moeite met avondonderwijs, die zijn het al gewend.’

Vrijdag 24 maart is er een symposium ter gelegenheid van het vertrek van Tiny van Boekel. Het thema is ‘Learning in communities’.

Lees hier het hele interview met Tiny van Boekel:

Re:acties 12

 • Mr IT

  Op het nieuws op Radio 3 werd gemeld dat het avondonderwijs van de baan zou zijn.
  Helaas geen bronvermelding.
  Weet iemand hier meer over?

  Reageer
  • Stijn van Gils

   Hier een link naar het NOS-artikel. Meer weet ik helaas ook niet: http://nos.nl/artikel/2165163-toch-geen-avondcollege-voor-studenten-in-wageningen.html

  • Henk

   REDACTIE???

  • Wim Chardon

   Lees elders in Resource, en je weet waar dit over gaat: https://resource.wur.nl/nl/organisatie/show/Geen-avondcolleges-maar-schemercolleges.htm

 • Rolf

  Op Orion kunnen geen extra verdiepingen gebouwd worden. Er zijn wel schetsen ooit gemaakt, maar bij het doorrekenen (constructietechnisch) bleek het niet haalbaar.
  Denk ook aan alle zuurkasten op de 8e verdieping die (ivm doorvoeren) op de bovenste verdieping horen.
  Of aan hoe we het een ruim jaar zouden opvangen dat Orion ivm verbouwen dicht moet....

  Reageer
 • Henk

  Onzin. Er is geld genoeg voor nieuwe gebouwen. De solvabiliteit van de WUR is behoorlijk hoger dan andere Nederlandse universiteiten. Een paar procent eraf en een beetje meer van de bank erbij is geen enkel probleem. De toekomstige verkoop van de Dreijen breng ook geld in het laadje, wat prima naar bakstenen kan, waar het ook vandaan komt.

  De invoering van avondcolleges brengt het College van Bestuur in de comfortabele positie om nog eens extra door te groeien. Het hek (de beperkte ruimte in de gebouwen) is dan van de dam.

  Reageer
 • hollie

  ik heb ooit eens gelezen dat op het orion gebouw de mogelijkheid was om daarboven op 4 verdiepingen te bouwen.
  volgens mij is dit gebouw hierop afgestemd.
  waar of niet, dat is de vraag....

  Reageer
 • GT

  'Het enige alternatief is het bouwen van een nieuw onderwijsgebouw'

  Dit is net zoals meer asfalt neerleggen om de files te verminderen. Korte termijn oplossing, want over paar jaar komen we gewoonlijk tegen dezelfde problemen aan. Ik vind het toch erg kortzichtig om dit als enige alternatief te bieden. Ik had hier meer van verwacht.

  Reageer
 • GT

  Dus die pilot is, zoals we verwacht hadden, 1 grote grap om de schijn te wekken dat men nog inspraak heeft in de gang van zaken terwijl universiteitsbestuur het besluit allang genomen heeft?

  Reageer
 • Stichting RUW

  Tiny van boekel gaat binnenkort met ons (en andere panellisten) in gesprek over de toekomst van het Wagenings onderwijs. De rol van groei zal daarbij ook aan bod komen. Studenten en medewerkers zijn van harte welkom deel te nemen aan de discussie. Graag wel even opgeven in dit facebook evenement: https://www.facebook.com/events/1890099401225267/

  Reageer
 • Schrodingers Student

  Je zou denken dat er op een universiteit waar baanbrekend onderzoek naar tipping points in complexe systemen gedaan wordt (Marten Scheffer) men wel 2x nadenkt voordat de studentenpopulatie van een veilige, begripvolle toestand naar een roerige, revolutionaire maagdenhuis toestand gemanouvreerd wordt. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, en aan in het nauw gedreven katten hebben geen gebrek straks.

  Reageer
 • A

  Waarom worden de gebouwen op de Dreijen niet meer gebruikt? Heb daar tijdens mijn bachelor nog les gehad, niet de mooiste gebouwen, maar voor colleges goed genoeg. Ik weet dat een aantal van die gebouwen nu huisvesting voor studenten zijn, maar wat is er mis met de rest?

  Reageer
 • Reële rover

  "Het enige alternatief volgens Van Boekel is het bouwen van een nieuw onderwijsgebouw en het geld daarvoor gaat ten koste van onderwijs."

  Mooi geframed, maar daar trappen we natuurlijk niet in. De universiteit wordt steeds groter. Dat levert direct meer inkomsten op alsook schaalvoordelen. Het feit dat avondcolleges vroeger niet nodig waren, bewijst dat dit nu ook niet nodig is mits het bestuur zijn taken goed uitvoert en op tijd voor genoeg vastgoed en personeel zorgt. En dáár gaat het hier mis. De leiding, waaronder mijnheer Van Boekel, heeft gewoon keihard gefaald en daar zijn de studenten nu de dupe van. Goed gedaan hoor Van Boekel, geniet vooral van je *ahum* welverdiende pensioen.

  Reageer

Re:ageer