Nieuws - 29 februari 2012

Onderwijsdebat: 'De ambitie mag hoger'

De emoties liepen hoog op bij het lagerhuisdebat over studiesucces dat gisteravond werd georganiseerd door studentenraadpartij VeSte. Een zware afvaardiging uit de Tweede Kamer ging in debat met elkaar en de aanwezige studenten.

GA--20120228-ND7_1537.jpg
In de stijl van het Britse Lagerhuis gingen studenten in debat met de Tweede-Kamerleden Boris van der Ham (D66), Jasper van Dijk (SP), Anne-Wil Lucas (VVD) en Tanja Jadnananansing  (PvdA). De stellingen ontlokten felle reacties uit de volle zaal waardoor de parlementariërs moeite hadden om aan het woord te komen.
Is Wageningen de beste universiteit van Nederland? Over die eerste stelling, afkomstig van rector Martin Kropf, ontstond al meteen stevige discussie. Weliswaar scoort Wageningen traditioneel goed in de Studiekeuzegids, maar de universiteit is 'niet breed genoeg om het volk te dienen', meende een tegenstander. Een student lucht- en ruimtevaarttechniek uit Delft voegde daaraan toe dat Wageningen te ver weg ligt: 'Je bent nog eerder in de ruimte dan in Wageningen'.
40 uur studeren
Over de stelling dat studenten minimaal 40 uur moeten studeren was meer eensgezindheid. Het vak van de voorstanders bleef vrijwel leeg. Het gaat niet om de uren, maar om het resultaat, zo luidde het argument. Maar Jasper van Dijk van de SP was het daar niet mee eens, wat hem betreft mag de ambitie hoger: 'Studenten moeten zelf 40 uur per week wíllen studeren'.
Stages
Ook bij de stelling 'het nut van stages wordt zwaar overschat' bleef het vak van de voorstanders nagenoeg leeg. Boris van der Ham (D66) was hardnekkig in zijn mening en vertegenwoordigde deze kleine groep: 'Stages gaan ten koste van dure en belangrijke onderwijstijd.' Een luide Britse boe van de tegenstanders: 'Alsof je niks leert van een stage!'
Sociaal leenstelsel
Dé gebeurtenis van de avond werd echter het moment waarop Tanja Jadnanansing (PVDA) en Boris van der Ham naar het vak liepen dat tegen het sociaal leenstel was. Tijdens de laatste verkiezingen waren zij beide nog duidelijk voor deze maatregel. Met wat draaiwerk wisten beide zich toch nog uit deze situatie te redden. 'Ik ben er tegen omdat dit kabinet het geld dat wordt opgehaald met de huidige maatregelen niet direct laat terugvloeien in het hoger onderwijs', aldus Van der Ham. Het mag geen verrassing zijn dat Anne-Wil Lucas (VVD) als enige vertegenwoordiger van een regeringspartij het hier niet mee eens was.
Bindend studieadvies
Pikant was verder het debat over een bindend studieadvies. Merkwaardig genoeg was het grootste deel van de studenten vóór, terwijl de Anne-Wil Lucas van regeringspartij VVD tegen was. 'Niet doen als je het niet nodig hebt', raadde ze de Wageningers aan. 'Jullie hebben hier het hoogste rendement van Nederland.'