Nieuws - 15 maart 2018

Ondertussen in… de VS

tekst:
Teun Fiers

Het vuurwapendebat in de Verenigde Staten is na de school shooting in Florida op14 februari weer opgelaaid. Steeds meer burgers ageren tegen het grootschalige wapenbezit. Op 24 maart wordt in verschillende steden de March for our lives gehouden. Gaat er nu echt iets veranderen? Antoni Malachowski ziet het niet gebeuren.

De vuurwapencultuur is heel sterk

‘De schietpartijen zijn verschrikkelijk, triest en stompzinnig. De echte oorzaak van het probleem ligt in de aantallen vuurwapens in de Amerikaanse samenleving en het gemak waarmee je die kunt kopen. Schietpartijen vinden zo vaak plaats dat ik er een beetje ongevoelig voor ben geworden; het voelt voor mij als het zoveelste nieuwsitem. Toch ben ik onder de indruk van de acties van scholieren en studenten die politici confronteren met de realiteit. Door hen krijg ik het gevoel dat het beschermen van burgers geen politiek twistpunt zou moeten zijn.

Maar de Amerikaanse politiek is zo sterk verdeeld op dit punt dat ik de hoop heb verloren dat er echt iets gaat veranderen. De lobbyactiviteiten, zoals die van de National Rifle Association, maken het ook ondemocratisch. En dan is daar president Trump, die suggereert dat leraren wapens zouden moeten dragen. Het is voor hem een manier om het onderwerp niet serieus aan te hoeven pakken. Hij zegt zo veel ondoordachte dingen; het is ongepast voor een president.

Antoni Malachowski is masterstudent Biotechnologie. Hij groeide op in Michigan, Verenigde Staten.
Antoni Malachowski is masterstudent Biotechnologie. Hij groeide op in Michigan, Verenigde Staten.

Wat momenteel minder zichtbaar is, is de sterke vuurwapencultuur in de VS. Binnen sommige groepen jonge mannen is het cool om een geweer te hebben en te kunnen hanteren. Dat kun je zien in populaire Youtube-video’s. In mijn thuisstaat Michigan is vooral de hertenjacht geliefd. Een jongen op mijn middelbare school had een keer jachtkogels bij zich en liep daarmee te pronken. Hij werd geschorst, maar ik vind dat illustratief voor de vuurwapencultuur. En dan zijn er staten waar mensen nog trotser zijn op hun wapens. Ik denk dus dat de krachten die willen dat vuurwapens blijven, nog steeds erg sterk zijn.’