Nieuws - 2 juli 2015

Ondertussen in… de Islamitische wereld

tekst:
Karst Oosterhuis

In het nieuws: Op 18 juni is de negende maand van de islamitische kalender, de vastenmaand of ramadan, weer begonnen. Dertig dagen lang onthouden moslims zich tussen dagenraad en zonsondergang van eten en drinken.

Commentaar door Moch Subkhi Hestiawan, masterstudent Development and rural innovation, uit Indonesië.

‘Deze ramadan is heel anders voor mij, want het is mijn eerste keer buiten Indonesië. Het grote verschil is de duur van het vasten. In Indonesië laat je alle eten en drinken 14 uur per dag staan. In Nederland blijft het langer licht, en duurt het vasten wel 19 uur. Dat maakt het zwaarder, maar aan de andere kant is het weer hier perfect – niet te warm, niet te koud. Want als het warm is, verlies je veel vocht, maar als het koud is, krijg je sneller honger. Gelukkig is vlak voor de zomervakantie de werkdruk op de universiteit ook niet heel hoog. Ik heb geen colleges en ga alleen naar de universiteit voor werkgroepen – dat scheelt veel. Maar tegen zes uur begin ik wel mijn concentratie te verliezen. Dan wil ik zitten, relaxen, en even niets doen.

Aan het begin van de ramadan zijn we met een groepje islamitische studenten uit Indonesië bij elkaar gekomen. We hebben samen gekookt en gebeden. Hier vieren we het natuurlijk maar met een kleine groep maar in Indonesië is het iets gigantisch. Iedereen wordt religieus tijdens de ramadan. We geven eten weg en delen een tafel met mensen waarmee we dat normaal niet doen. Na de ramadan volgt er nog een andere festiviteit, waarbij je vergeving vraagt aan een ander. Daarvoor gaat iedereen terug naar de geboortesteek – een enorme volksverhuizing.

De routine doorbreken is wat ramadan voor mij betekent. Het hele jaar door leef je je dagelijkse leven, je eet drie maaltijden per dag en doet en laat wat je wilt. Maar tijdens de ramadan gooi je die routine om, door het uitoefenen van zelfcontrole – je leeft tijdelijk anders. Het is alsof je jezelf opnieuw opstart.’