Nieuws - 14 september 2017

Ondertussen in... Zuid-Korea

tekst:
Teun Fiers

Noord-Korea lanceerde op 3 september zijn zesde testraket. Naar schatting kan het land nu bommen lanceren met een reikwijdte van ruim 10.000 kilometer – de halve wereldbol. Ondertussen is de retoriek in de internationale politiek verhard. Is een militaire reactie de oplossing? Je-Seung Jeon uit Zuid-Korea denkt van niet.

Foto KCNA

Mijn generatie is immuun voor de dreigementen

‘Het feit dat Noord-Korea in de media wordt neergezet als een toenemende dreiging, vergroot de steun voor conservatieve politici in Zuid-Korea. Afgelopen jaar hebben de conservatieven bewezen dat de jarenlange macht hen corrupt heeft gemaakt, wat zichtbaar werd in het schandaal rond president Park en Samsung. Ook hebben zij bijgedragen aan het verslechteren van de relatie met Noord-Korea, vooral doordat ze de diplomatieke communicatie hebben stopgezet. In tegenstelling tot wat de Amerikaanse president Trump zegt, moet de constructieve diplomatieke dialoog hervat worden.

De jonge generatie in Zuid-Korea is opgegroeid met bedreigingen uit het noorden. Hoewel we beseffen hoe slecht de situatie is en hoe vervelend het is voor de Koreanen, zijn we er immuun voor geworden. Wij realiseren ons dat stabiliteit in het Koreaans conflict in ieders belang is. Een sterke militaire tegenmacht maakt de provocaties van Noord-Korea feitelijk zinloos. Tegelijkertijd zien we de Koreanen als één volk. Ik denk dat een oplossing gericht moet zijn op het verenigen van noord en zuid.

Ik heb twee jaar in militaire dienst gezeten en patrouilleerde langs de grens. Hoewel de leefomstandigheden in het leger behoorlijk slecht zijn, ben ik trots dat ik mijn land heb gediend. Het was een nuttige ervaring, omdat het me deed inzien hoe erg een oorlog is en hoe compleet onwenselijk escalatie van het conflict is. Als ik er met vrienden over praat, maken we nooit grappen. Voor grappen is dit onderwerp te serieus.’

Je-Seung Jeon, promovendus microbiële ecologie bij NIOO-KNAW, vertelt over de gevolgen van de Noord-Koreaanse situatie op zijn thuisland Zuid-Korea.
Je-Seung Jeon, promovendus microbiële ecologie bij NIOO-KNAW, vertelt over de gevolgen van de Noord-Koreaanse situatie op zijn thuisland Zuid-Korea.