Nieuws - 30 november 2017

Ondertussen in... Zimbabwe

tekst:
Teun Fiers

Na interventies door het leger en zijn eigen partij is Robert Mugabe afgetreden als president van Zimbabwe. Hij regeerde het land 37 jaar. De grote vraag is wat de Zimbabwanen te wachten staat nu voormalig vicepersident Emmerson Mnangagwa aan de macht is. Mejury Shiri hoopt op vrije en eerlijke verkiezingen.

foto Shutterstock.com

Zijn vertrek betekent niet per se een nieuw regime

‘Wij Zimbabwanen zijn geduldige mensen. Jarenlang hebben we gewacht op het einde van de van het Mugabe-tijdperk. Hierbij wil ik wel opmerken dat hij op behoorlijk democratische wijze aan de macht is gebleven, omdat veel Zimbabwanen geloven in de regeringspartij ZANU-PF, vooral oudere mensen. Naar mijn idee zijn jonge mensen in de laatste jaren niet actief geweest in de democratie van Zimbabwe. Veel van hen verzuimde om zich te registreren voor stemrecht. Ik denk dat jongeren de laatste tijd beter geïnformeerd zijn en zich bewust geworden van hun rol in het politieke systeem. Dit was al zichtbaar bij de solidariteitsmars op 18 november, waarbij Mugabe vreedzaam werd gevraagd om af te treden.

Masterstudent Plant Sciences Mejury Shiri geeft commentaar op de gebeurtenissen in haar vaderland Zimbabwe
Masterstudent Plant Sciences Mejury Shiri geeft commentaar op de gebeurtenissen in haar vaderland Zimbabwe

Natuurlijk realiseer ik me dat het vertrek van Mugabe niet per se een nieuw regime betekent. Onder voormalig vicepresident Mnangagwa zal het oude beleid waarschijnlijk voortduren. We werden namelijk niet direct door Mugabe onderdrukt, maar zijn regering was te machtig. De grote vraag is dus: hoe gaan we democratische controle organiseren en zo machtsmisbruik voorkomen? Onze leiders moeten zich realiseren dat ons land niet los staat van de rest van de wereld, ondanks onze herwonnen vrijheid na het kolonialisme. In plaats van dat de oude situatie zich voortzet, heb ik liever vrije en eerlijke verkiezingen, die toch al gepland staan voor volgend jaar. Voor de inwoners van Zimbabwe en mijn generatie in het bijzonder zou dat een kans zijn om een leider te kiezen die rechtdoet aan onze goede waarden. Want ik geloof echt dat mensen in Afrika het meest om elkaar geven.’