Nieuws - 21 mei 2015

Ondertussen in... Venezuela

In het nieuws: Voedsel, medicatie en machines zijn schaars geworden in het door recessie getroffen Venezuela. Het tekort aan motoronderdelen is zelfs zo acuut dat motorrijders vermoord worden voor hun ‘bike’.

Commentaar door Claudio Valero Jimenez, PhD student in Genetica en Entomologie

De manier waarop het land wordt bestuurd is economisch gezien onzinnig. Vorig jaar was de inflatie 63,6%. Toen ik daar heenging in januari was nergens toiletpapier te koop. Mijn tante heeft via een bevriende winkelier wat kunnen krijgen. Ze moest het alleen wel door de achterdeur naar buiten smokkelen omdat toiletpapier zo waardevol is geworden dat je beroofd kan worden als je het bij je draagt.

Producten waarvan de regering de prijzen heeft gereguleerd, zoals rijst, zijn erg moeilijk te vinden en je moet in lange rijen wachten om ze te kopen. Omdat de inflatie hoog is maar de prijzen van deze producten jaren geleden vastgezet zijn, zijn deze producten heel goedkoop. Als mensen deze producten nu te pakken krijgen, smokkelen ze deze vaak naar Colombia, waar de prijzen hoger liggen. Alle gereguleerde producten worden of gesmokkeld of verkocht op de zwarte markt. Mensen die bijvoorbeeld wanhopig melk voor hun baby’s willen kopen, betalen veel op de zwarte markt.

Vorige week nog werd de auto van een vriend van mijn tante gestolen, waarschijnlijk omdat ze losse onderdelen voor dat type auto nodig hadden. Het heeft geen zin dit soort misdaden aan de politie te melden, omdat zij nooit de auto terug zullen vinden en omdat er geen werkelijke wetshandhaving is. Ik heb gehoord dat 90% van de misdaden in Venezuela onbestraft blijft.

Caracas is de derde gevaarlijkste stad ter wereld. Iedere week worden mensen vermoord en, behalve als je beroemd bent, is het ook niet meer nieuwswaardig. Vier en half jaar geleden, toen ik nog op de universiteit zat, kon ik tot 2 uur ’s nachts buiten blijven. Het was toen al erg. Nu wil je na zonsondergang echt niet meer naar buiten.