Nieuws - 25 januari 2018

Ondertussen in... Venezuela

tekst:
Julia Schafer

Het regime in Venezuela heeft de afgelopen achttien jaar geleidelijk de democratie ondermijnd en een autocratie opgebouwd. Mensen lijden onder de ernstige politieke en economische crisis. Vorige week werd de bekende oppositieleider Oscar Pérez vermoord door het regeringsleger. Alessandra Moncho hoopt op meer internationale steun.

De vermoorde Venozolaanse oppositieleider Oscar Pérez.

We hebben humanitaire hulp nodig

‘Het nieuws dat Pérez is gedood in opdracht van het regime, heeft me heel bang gemaakt. Deze actie laat duidelijk zien dat de regering bereid is om elke oppositie te vernietigen. Pérez was een piloot van de politie die is opgestaan tegen de onrechtvaardigheden van het regime. Hij moedigde verzet aan. Vorige week hebben gewapende strijdkrachten het huis omsingeld waar hij en leden van zijn antiregeringscel zich hadden verstopt.

Ik volg het nieuws uit Venezuela via de sociale media, omdat de regering de officiële bronnen controleert. Ik was verbijsterd door de dingen die ik zag. Er zijn video’s die laten zien dat Pérez zich volledig overgeeft. Volgens de wet hebben mensen die capituleren het recht om ongedeerd te blijven en berecht te worden. Desondanks werd het huis aangevallen, waardoor Pérez en enkele anderen stierven. Het regime heeft een misdaad gepleegd voor de ogen van het volk en niemand kon iets doen.

Alessandra Moncho, masterstudent Food Biotechnology uit Venezuela, vertelt over de crisis in haar land.
Alessandra Moncho, masterstudent Food Biotechnology uit Venezuela, vertelt over de crisis in haar land.

Ik voel me hulpeloos en ben gefrustreerd dat de regering erin slaagt om angst te verspreiden. Mijn familie twijfelt of ze nog langer naar protesten kunnen gaan. De meeste van mijn vrienden hebben het land al verlaten. De economische situatie in Venezuela is verschrikkelijk. Er vindt een hyperinflatie plaats door slecht economisch management. Mensen sterven door een medicatie tekort, omdat de regering de import limiteert en geen humanitaire hulp toelaat. Voedselprijzen zijn belachelijk hoog. Vele inwoners kunnen zichzelf en hun families niet verzorgen. Er vinden plunderingen plaats en de criminaliteit stijgt.

Ik ben voortdurend bang dat er iets gaat gebeuren met mijn familie. Volgens mij is Venezuela een dictatuur geworden en mensen lijden onder de consequenties ervan. Ik denk dat de internationale gemeenschap meer aandacht moet besteden aan de kritische situatie. Ik geloof er niet in dat we de problemen alleen kunnen oplossen. We hebben humanitaire hulp en eerlijke verkiezingen nodig, en onderhandelingen die niet door de regering worden gecontroleerd.’