Nieuws - 4 april 2019

Ondertussen in... Thailand

tekst:
Cathy (Kexin) Chen

In Thailand werden op 24 maart de eerste verkiezingen gehouden na de staatsgreep van 2014. Na de bekendmaking van de voorlopige uitslagen claimden zowel de door het leger gesteunde Palang Pracharat-partij als de oppositie dat ze hadden gewonnen. De politieke instabiliteit lijkt dus nog niet ten einde. Masterstudent Suvassa Ratanaprayook hoopt dat de invloed van het leger snel afneemt.

Foto Shutterstock

Het leger knoeide met het democratische systeem
Suvassa Ratanaprayook (28), masterstudent Management Economics and Consumer Studies uit Thailand, geeft commentaar op recente gebeurtenissen in haar land.
Suvassa Ratanaprayook (28), masterstudent Management Economics and Consumer Studies uit Thailand, geeft commentaar op recente gebeurtenissen in haar land.

‘In ons democratische systeem horen eens per vier jaar algemene verkiezingen plaats te vinden en een door het leger in het zadel geholpen partij mag niet langer dan een jaar aan de macht zijn. Het is vier jaar en tien maanden geleden dat de militairen de macht overnamen. Ze hebben de verkiezingen al meerdere malen uitgesteld. Dit jaar liep de druk uit binnen- en buitenland zo op dat ze eindelijk verkiezingen uitschreven.

We hadden niet verwacht dat de militairen zo lang aan de macht zouden blijven. Maar ze hebben de gelegenheid aangegrepen om te knoeien met het democratische systeem, zodat ze langer konden blijven zitten. En ze hebben gezorgd dat ze zelfs bij verlies van de verkiezingen nog steeds jarenlang politiek zouden profiteren. Ze kwamen in tijden van chaos om het volk zogenaamd te redden, maar ze eigenden zich macht toe en hebben mensen gebruikt. Dit is dictatuur. Tijdens de verkiezingen zijn er ook onregelmatigheden geweest, waardoor bijna 2 miljoen stemmen ongeldig zijn verklaard.

Ik heb gestemd op de Future Forward Party. Voor zover ik weet hebben de meeste jongen mensen in Thailand op die partij gestemd. In plaats van voor de macht te gaan, wil deze partij acute problemen oplossen, vooral het gebrek aan politieke transparantie. Ze besteden veel aandacht aan de jongere generaties. Ik denk dat ze beter zijn dan de oude democratische partij en de militaire partij. Maar de oudere generaties kennen deze partij nog niet. Als ze die leren kennen, zullen ze er ook op stemmen. Ik denk dat deze partij weer stabiliteit kan brengen in Thailand.’