Nieuws - 14 februari 2019

Ondertussen in... Thailand

tekst:
Cathy (Kexin) Chen

Bangkok zucht al weken onder ernstige luchtvervuiling. Scholen zijn dicht, speeltuinen liggen er verlaten bij en de mondkapjes zijn uitverkocht. De Thaise overheid heeft drones opgelaten die water sproeien, in een poging de fijnstofconcentratie te verlagen. Promovendus Chanoknun Wannasin denkt dat beter openbaar vervoer meer zoden aan de dijk zet.

©Shutterstock

Ik heb nog nooit zulke smog gezien

Chanoknun Wannasin is promovendus bij Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer. Ze vertelt over recente gebeurtenissen in Thailand, haar land van herkomst.
Chanoknun Wannasin is promovendus bij Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer. Ze vertelt over recente gebeurtenissen in Thailand, haar land van herkomst.

‘Ik ben gespecialiseerd in milieuwetenschappen. Het is heel frustrerend voor mij om dit te zien gebeuren in mijn land. Met kerst ging ik terug naar Bangkok en de toestand was heel erg. In de zes jaar dat ik daar heb gewoond voor ik naar Nederland kwam, heb ik nog nooit zulke ernstige smog gezien. Bijna iedereen droeg mondkapjes op straat; ik voelde de spanning. Ik moest naar een andere stad in Thailand vliegen, en toen ik uit het vliegtuig keek, leek het wel een scène uit een horrorfilm: niets dan zwart-gele smog. Toen ik weer in Nederland was, voelde ik meteen het verschil in de lucht die ik inademde.

Ik denk dat er drie oorzaken zijn. Ten eerste is het verkeer in Bangkok extreem druk en zijn de bussen en busjes voor openbaar vervoer heel oud. Als je achter een bus rijd, zie je zwarte rook uit de uitlaat komen. Ten tweede heeft de klimaatverandering invloed op ons. Ik heb gelezen dat er heel hoge luchtdruk is boven Bangkok nu. Ik voelde nauwelijks een briesje in de stad en het was heel droog. Er zat geen beweging in de lucht, waardoor er veel stof neersloeg. Ten derde liggen er mijnen rondom Bangkok die veel stof  produceren.

De regering heeft helaas nog geen zinvolle actie ondernomen. De kunstmatige regen was volgens mij zonde van het geld, omdat dat alleen tijdelijk helpt. Ik begrijp dat het oplossen van deze luchtvervuiling tijd kost, maar de overheid kan op zijn minst investeren in beter openbaar vervoer. Ik heb gehoord dat de regering een beroep doet op de universiteiten om met oplossingen te komen.

Dat lijkt me een goed begin.