Nieuws - 10 september 2015

Ondertussen in... Servië

In het nieuws: De grote stroom migranten die het oorlogsgeweld in Syrië ontvlucht, komt dwars door Hongarije, Macedonië en Servië.

‘Servië heeft te maken met grote groepen vluchtelingen die tijdelijk in steden als Novi Sad en Belgrado verblijven. Hun situatie is slecht. De vluchtelingen overnachten in parken, onder bruggen of gewoon op straat. Vaak ontbreken dekens en slaapzakken en ook is er weinig eten en water. Er zijn geen faciliteiten voor deze mensen.

Er zijn veel mensen die de vluchtelingen helpen. De overheid stimuleert dat ook. Vrienden van me delen water en eten uit in de stad. Slaapzakken, dekens en oude kleren worden ingezameld. Servië maakt geen deel uit van de EU en daarom zijn er grenscontroles. Vluchtelingen willen vooral Hongarije (wel EU) bereiken. Velen reizen zonder paspoort en moeten zelf de juiste route zien te vinden. Dat gebeurt meestal via hun mobieltjes. Reizen doen ze met het openbaar vervoer. Treinen en bussen zitten dan ook overvol.

Door de grote hoeveelheid vluchtelingen worden de steden steeds viezer. Met zoveel mensen die leven op straat, heerst er soms een gespannen sfeer. Dat voel je veel meer dan pakweg een jaar geleden. Mensen zeggen dat er meer diefstal plaatsvindt en als vrouw alleen word je nageroepen. Daarbij komt dat er in Servië zelf al veel daklozen zijn. We hebben onze eigen zaken niet op orde. Zo’n grote stroom vluchtelingen kan ons land niet aan.
We hebben nu te maken met de eerste golf vluchtelingen. Dit zijn rijke mensen die hun thuisland ontvluchten. Een tweede golf met arme mensen komt er nog aan. Ik weet niet hoe dit verder moet, het is verschrikkelijk. Heel Europa zal moeten samenwerken om deze mensen te helpen en de problemen in Oost-Europa te verminderen.’