Nieuws - 11 januari 2018

Ondertussen in... Rusland

tekst:
Teun Fiers

Mogelijke inmenging van het Kremlin in de Amerikaanse verkiezing, de Baltische staten vrezen militaire inval en Poetin houdt dictator Assad aan de macht. Het beeld van het Russische regime in de Westerse media is vaak negatief. Aleksei, Russische student in Wagenignen, voelt zich daar soms oncomfortabel bij. Bovendien is hij verbijsterd over het grote contrast tussen Russische en Westerse media over dezelfde onderwerpen.

© Shutterstock

Aleksei Gerasimov is masterstudent Earth and Environment uit Rusland.
Aleksei Gerasimov is masterstudent Earth and Environment uit Rusland.
Verbijsterd over de media

“Er is inderdaad regelmatig nieuws over Rusland, en jammer genoeg is dat zelden positief. Toch zijn beschuldigingen, zoals naar Russische hackers niet altijd direct te herleiden naar de Russische regering. Ook kan een normale Russische burger niet echt verantwoordelijk worden gehouden voor het gedoe in de wereldwijde politiek. Daarom voel ik de aantijgingen niet echt als een last. Hier in Wageningen voel ik mij vrij om te denken en te zeggen wat ik wil. Natuurlijk maken studenten regelmatig grappen over Rusland. Die zijn wisselend van kwaliteit. Ik sta open om te praten over zaken als de situatie in Oekraïne, maar het is sociaal ongemakkelijk als het onderwerp alleen verpakt wordt in een flauwe grap.

Ik verbaas me vaak over de uiteenlopende berichtgeving. In de Nederlandse media wordt bijvoorbeeld gezegd dat de Krim een geannexeerd deel van Oekraïne is. In de Russische media wordt het juist beschreven als een herenigd deel van Rusland. Een recenter voorbeeld gaat over demonstraties in Iran. Veel Russische media benadrukken dat de mensen protesteren tegen inmenging van de VS, Israël en Saudi-Arabië. Tegelijkertijd zie ik in de Westerse media dat de mensen zich zouden verzetten tegen de dictatuur. Op basis van de belangen van hun land, geven Russische en Westerse media een tegenovergesteld beeld van de gebeurtenissen. Als mijn medestudenten voortaan met me willen praten of discussiëren over het nieuws, ze vooral moeten vragen hoe een bepaalde situatie in de Russische media beschreven is.”