Nieuws - 26 januari 2017

Ondertussen in... Polen

tekst:
Gastredacteur

Net voordat Trump de presidentiële macht in Amerika overnam, arriveerden troepen uit de VS in Polen. De stationering van 4000 soldaten en ruim 200 voertuigen is een reactie van de NAVO op de Russische annexatie van de Krim in 2015. Na een ceremonieel welkom door de Poolse premier en minister van defensie, poseerden Poolse burgers met de soldaten. Jacek Nowik voelt zich nu veiliger in Polen.

Foto: US Army Europe | Tekst: Teun Fiers

‘Ik zou de soldaten een warm welkom willen geven in Polen. In de afgelopen tien jaar is Rusland weer een grotere dreiging geworden voor Oost-Europa. Wat er is gebeurd met de Krim, kan ook gebeuren met een van onze Baltische buren, Letland of Litouwen, wat zou kunnen leiden tot een kernoorlog. Ik geloof dat het positioneren van NAVO-troepen dit kan voorkomen.

Het wantrouwen tegen Rusland heeft een lange traditie in Polen. Officieel zijn Polen en Rusland het tot de dag van vandaag oneens over het begin van de Tweede Wereldoorlog, waardoor we ons niet gerespecteerd voelen. In Nederland krijg ik wel het idee dat de Poolse soevereiniteit en de onderdrukking in het verleden erkend worden. Dat werd duidelijk voor mij in het Airborne Museum in Oosterbeek, waar Pools de derde taal is. De Poolse regering bouwt nu voort op het oude anti-Russische sentiment en de toenemende angst, door flink te investeren in defensie.

Rusland is weer een dreiging geworden

Een andere kant van deze gebeurtenis is de internationale relatie tussen Polen en de VS. Dit maakt duidelijk dat de landen een nauwe band hebben. Toch ben ik niet helemaal tevreden met hoe de Verenigde Staten ons land behandelen. Sinds de val van de Sovjet-Unie is het voor Polen moeilijk om naar de VS te reizen; een visum aanvragen is duur en ingewikkeld. Een paar jaar geleden beloofde Obama om Poolse burgers hetzelfde te behandelen als West-Europeanen, maar het visumbeleid is nog niet veranderd. Als we echt zo’n goede vriend zijn van de VS, waarom hebben ze dat dan nog niet veranderd?’

Jacek Nowik, uitwisselingsstudent Nutrition and health uit Warschau, Polen, vertelt over de recente gebeurtenissen in zijn land.
Jacek Nowik, uitwisselingsstudent Nutrition and health uit Warschau, Polen, vertelt over de recente gebeurtenissen in zijn land.