Nieuws - 24 maart 2016

Ondertussen in... Oekraïne

In het nieuws: Op 6 April stemt Nederland over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Hoe kijken Oekraïners aan tegen dat referendum?

Foto: Drop of light/shuttershtock.com

Commentaar door Anna Kryvonos, masterstudent Water management, en Kyrylo Schenstnyi, masterstudent Plant sciences.

Anna: ‘Een aantal jaar geleden kon je Rusland en Oekraïne zien als broer en zus. Rusland was onze voornaamste handelspartner. Sinds de oorlog is dat anders. De handel is gestopt en de relatie is bekoeld. Ons land is er economisch gezien op achteruitgegaan.

Oekraïne wil graag politieke en economische vooruitgang boeken. Het verdrag met de EU zal daarbij helpen. Het maakt ons land stabieler. De inwoners staan achter het verdrag; ze zien graag een betere band met Europa ontstaan. De meeste mensen die liever bij Rusland willen horen, zijn daar al naartoe vertrokken.

Wat Nederland ook stemt, de kans is groot dat het verdrag er zal komen. De uitslag kan het proces wel vertragen. Neem bijvoorbeeld visumvrij reizen in de EU. Dat staat al geruime tijd op de agenda, maar wordt steeds vooruitgeschoven. Mocht in Nederland een meerderheid tegen stemmen, dan zullen zulke zaken in ieder geval vertraging oplopen.’

Kyrylo: ‘Onze regering heeft in 2013 geweigerd om een verdrag met de EU te tekenen. Dit was een omslagpunt. Het leidde tot grote demonstraties van mensen die betere relaties met Europa wilden. Sindsdien hebben we die lijn ingezet.

Rusland sputtert tegen. Mocht Nederland tegen het verdrag stemmen, dan komt dat de Russen goed uit. “Oekraïne wilde Europa”, zal er gezegd worden, “maar Europa wil ze niet. Nu staan ze er alleen voor.”

Ik ben zelf voor het verdrag. Ik studeer Plantwetenschappen en zie in de landbouwsector veel mogelijkheden voor samenwerking. De Oekraïense markt is enorm, maar technologisch niet sterk ontwikkeld. Afschaffing van de handelsbelemmeringen stimuleert de handel in hightechproducten, leidt tot investeringen en brengt algemene economische groei van Oekraïne, Nederland en de hele EU.

Verdiep je goed in het onderwerp als je gaat stemmen, is mijn advies. Vertrouw niet op populistisch nieuws, maar zoek naar meer informatie.’