Nieuws - 28 juni 2018

Ondertussen in... Mexico

tekst:
Julia Schafer

Mexicaanse ouders en kinderen die illegaal de VS binnenkomen, worden niet langer van elkaar gescheiden, heeft president Trump bepaald. Maar veel gezinnen moeten nog herenigd worden en het zerotolerancebeleid aan de grens blijft bestaan. Alan Encinas Zazueta uit Mexico is geschokt door hoe ver de VS wil gaan om de eigen belangen te beschermen.

© Karl Sonnenberg / Shutterstock

Het trauma zal hun hele leven beïnvloeden

‘Vanuit een Mexicaans perspectief is de manier waarop de VS met immigratie omgaat, vernederend. Als je het mij vraagt, heeft het zerotolerancebeleid een humanitaire crisis veroorzaakt. Kinderen werden voor maanden van hun ouders gescheiden en “bewaard” in ongepaste faciliteiten waar ze als gevangenen werden behandeld. Dat is onacceptabel; ze zijn kinderen, geen misdadigers. De stress en het trauma zullen hun hele leven beïnvloeden.

Alan Encinas Zazueta uit Mexico is masterstudent Environmental Sciences. Hij vertelt over de situatie in zijn thuisland.
Alan Encinas Zazueta uit Mexico is masterstudent Environmental Sciences. Hij vertelt over de situatie in zijn thuisland.

Het beleid laat zien dat de huidige VS-regering niet aarzelt om de grenzen van historische waarden van de Verenigde Naties te overtreden om de eigen belangen te beschermen. De VS heeft een lang geschiedenis waarin het land mensenrechten bevorderde en hierin leiderschap toonde. Maar de Trump-regering trekt zich terug uit internationale afspraken, omdat ze er niet in gelooft. Dit limiteert momenteel de speelruimte van internationale organisaties om te handelen. Recentelijk hebben Melania Trump en de vroegere first lady, Laura Bush, hun zorg over de familieseparatie kenbaar gemaakt. Ik denk dat dit goed is, omdat het bewustzijn creëert en duidelijk maakt dat de regering voorzichtiger met mensenrechten moet omgaan.

Ik volg de gebeurtenissen in Mexico nauwkeurig via nationale en internationale kranten. Mijn familie, vrienden en ik praten veel over wat er moet gebeuren. Ik denk dat dit essentieel is omdat wij de jonge generatie zijn, de kracht die de toekomst zal vormen. Het is belangrijk om te weten wat om ons heen gebeurt.’