Student
Ondertussen in...

Ondertussen in… Kenia

Kenia maakt onrustige tijden door. Op 26 oktober werden herhaalde presidentsverkiezingen gehouden in de meeste provincies. Deze werden voorafgegaan door protesten. De oppositieleider riep op tot een boycot en dat resulteerde in een ongewoon lage opkomst. Masterstudent Joshua Wambugu hoopt op eerlijk en transparant leiderschap.
Teun Fiers

foto Wochit Politics, YouTube

Meer tolerantie is nodig

‘De recente verkiezingen zijn een herhaling van de verkiezingen in augustus van dit jaar. Toen werden mensen verkozen voor alle zes de politieke posten op verschillende overheidsniveaus. De nipte overwinning van president Kenyatta werd niet door de oppositie aanvaard. Na een petitie die stelde dat de verkiezingsprocedure onwettig was, heeft het Hooggerechtshof van Kenia besloten dat er nieuwe verkiezingen moesten worden gehouden. Gelukkig heeft iedereen deze beslissing geaccepteerd.

Ondertussen zie ik in het internationale nieuws dat mijn land als een puinhoop wordt voorgesteld, wat ik overdreven vind. Zo lieten vrienden me een kop zien van de Nederlandse NOS: “Chaotische verkiezingsdag in Kenia”. Het is waar dat protestgroepen regelmatig barricades opwerpen, maar dat is hun manier om hun mening uit te drukken. Feit is dat veel mensen bang zijn voor een escalatie zoals in 2007, toen geweld uitbrak na de verkiezingen. Voor zover ik weet, is dit de grootste zorg van de Keniaanse burgers over verkiezingen.

Joshua Wambugu, masterstudent Leisure, Tourism and Environment uit Kenis, vertelt over de recente onrust in zijn land

Meer tolerantie is hard nodig in Kenia. In politieke kwesties zien Kenianen elkaar nog steeds als verschillende stammen, terwijl ze medeburgers zijn in een vergelijkbare situatie. Mensen moeten leren om meer in discussie te gaan. We kunnen het met elkaar oneens zijn, maar continuïteit is noodzakelijk. Ik geloof dat het de rol van de regering is om het goede voorbeeld te geven door eerlijk en transparant te zijn. Dat is de enige manier om te laten zien dat de overheid goed functioneert. Dit zal hopelijk meer vertrouwen wekken in de democratie.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.