Student - 22 februari 2018

Ondertussen in... Italië

tekst:
Julia Schafer

De aanval op zes Afrikaanse migranten door een Italiaan veroorzaakte massale protesten tegen racisme in meerdere Italiaanse steden. Filippo Guerra uit Italië volgt het nieuws via Italiaanse media uit het gehele politieke spectrum.

Tentjes van Afrikaanse migranten in Genua, Italië.

Veel Italianen zien migratie als probleem

‘De protesten waren een noodzakelijke reactie op een tragische gebeurtenis. De meeste deelnemers behoorden tot linkse groeperingen, waar manifestaties gebruikelijk zijn. Ik had graag meer betogingen tegen racistisch geweld door rechtse en middenpartijen gezien. Italië is erg heterogeen, wat het moeilijk maakt voor mij om in te schatten hoe migratie wordt gezien in het land. Ik heb gemerkt dat het onderwerp spanningen opwekt en discussies binnen mijn familie veroorzaakt.

Ik zou zeggen dat veel Italianen migratie als een reëel en belangrijk probleem zien. Dit mag niet gebagatelliseerd worden, omdat een redelijk grote groep zich zorgen maakt over tradities, religie en werkgelegenheid. Bovendien worden mensen bang voor buitenlanders als ze horen dat migranten micro-misdaden begaan. Rechtse partijen framen migratie als een probleem, maar ik zie niet dat ze met haalbare oplossingen komen. Aan de andere kant erkennen linkse partijen niet dat er een probleem is. Volgens mij is dat een ongepaste reactie op de huidige situatie.

Filippo Guerra, masterstudent Plant Biotechnology uit Italië, vertelt over de perceptie van migratie in Italië.
Filippo Guerra, masterstudent Plant Biotechnology uit Italië, vertelt over de perceptie van migratie in Italië.

Toen ik nog in Italië woonde, heb ik regelmatig vrijwilligerswerk gedaan. We hebben eten geregeld voor migranten en ze een plek geboden waar ze met lokale mensen in contact konden komen. Voor mij is het heel belangrijk om actief te werken aan de integratie van migranten in de gemeenschap. Uiteindelijk geloof ik dat een effectieve samenwerking tussen de Italiaanse regering en de Europese Unie essentieel is om migratieproblemen in Italië op te lossen.’